A Fusionön innen, a TinkerCADen túl

- 2024. június 21.

Írta: Nádori Gergely

kepA digitális kreativitás, a maker szemlélet iskolában is remekül alkalmazható része a digitális tárgytervezés. Ha van egy 3D nyomtató az iskolában, akkor mindenképpen érdemes belefogni a saját dolgok tervezésébe. Természetesen az sem rossz, ha az ember a webről letöltött modelleket gyárt szakmányba, de az igazi kreativitás a saját tárgyak megalkotásával kezdődik. Ehhez a legjobb belépő az Autodesk cég TinkerCAD nev programja, amit kifejezetten az iskolai felhasználásra terveztek és a 3D nyomtatáson túl lézervágáshoz és áramkörök tervezéséhez is remekül használható. Azért természetesen megvannak a maga korlátai és a cég a következő lépésnek a professzionális tervezőprogramját a Fusiont javasolja. Oktatási felhasználásra ez is ingyenesen elérhető, de azért nagyon nagy ugrás a TinkerCAD után, akkora, amit csak a legelszántabbak tudnak megugrani. Milyen jó lenne egy olyan program, ami pont a megfelelő komplexitású és nem elijeszti a diákok többségét, hanem segít nekik továbblépni. A jó hír az, hogy van ilyen.

A program neve Shapr3D és IDE KATTINTVA érhető el. Parametrikus tervezőprogram, tehát egészen komoly dolgokat is meg lehet csinálni benne, de felhasználói felülete sokkal barátságosabb, mint az Autodesk zászlóshajójáé. Kifejezetten jól mködik érintőképernyőn és tollal, és egyszeren intuitívabb a használata. Magam láttam az elmúlt fél évben, hogy olyan diákok, akik kifejezetten birkóztak a Fusionnel egyszeren szárnyakat kaptak, amikor ez került a kezükbe.

Ráadásul a Shapr3D is ingyenes oktatási célú felhasználásra, aminek a részletei ITT OLVASHATÓK. Most már semmi sem akadályozhatja meg a diákjainkat abban, hogy profi tervezők legyenek!