A lebénult tanár

Tippek, trükkök - 2017. március 26.

Írta: Nádori Gergely

mankoEgy hete kisebb baleset ért, kifordult a térdem, ami legalább öt nap ágyat jelent. Mi lesz ilyenkor a diákokkal? Ha minden jól megy, esetleg sikerül a szakszerű helyettesítést megszervezni, de az elég komoly teher a kollégának, akinek hirtelen megduplázódik az óraszáma, ha pedig nincsen, aki megtartsa az órákat, marad a gyerekfelügyelet, esetleg a nagyobbaknál a lyukasóra. Nincs ennél valami jobb megoldás? Három osztályban tanítottam éppen, két érettségire készülő 11.-es és 12-es csoportot és 8.-osokat, akik éppen a déli félteke földrajzát tanulták. Gördülékenyen meg lehetett szervezni, hogy in absentia is tudjak órát tartani.

A nagyoknál a Skype lett a megoldás, ők maguk akarnak tanulni, nagyon fontos nekik, hogy ne maradjon el óra, ezért figyeltek akkor is, ha én éppen csak a projektoron voltam jelen. Az Office365 részeként elérhető Skype verzióban arra is van lehetőség, hogy a képernyőmet megosszam velük, így tulajdonképpen egy virtuális táblára tudtam írni, ráadásul az órákat fel is tudtuk venni, hogy a hiányzók végignézzék.

A kisebbekkel a megoldás az egyéi projektek rendszere volt (ők már a digitális iskolában tanulnak, mindenkinek van saját laptopja). Minden diák választott magának egy egyéni projektet és lebontotta öt napnyi tevékenységre, megírta, hogy melyik napon mit fog csinálni, annak mi lesz a végeredménye. Mindezt a OneNote Osztályjegyzetfüzeten belül a saját jegyzetfüzetükbe tették. Én minden óra végén itthonról értékeltem, lepontoztam a munkájukat. Náluk azért kellett figyelni arra, hogy az órát rendben elkezdjék és párszor rájuk kellett pillantani, hogy rendesen dolgoznak-e (rendesen dolgoztak), amit egy kolléga szívesen megtett.