Élet a Moodle után

Letölthető anyagok - 2015. június 17.

Írta: Nádori Gergely

moodleHazánkban a Moodle a legelterjedtebb LMS (tanulásszervező rendszer). Az LMS olyan rendszer, amiben csoportok hozhatók létre, feladatok adhatók és tananyagok adhatók ki, ami lehetőséget ad a tanárok és a diákok kommunikációjára. Az LMS lehet egy élő kurzus kiegészítője, de bonyolódhat rajta e-kurzus vagy kevert kurzus is. A Moodle ingyenes rendszer, aminek az iskolai szerveren kell futnia, tehát egy jobb rendszergazda azért kell hozzá, vannak azonban olyan LMS-ek, amik a felhőben dolgoznak és nem kell az igazgatásukhoz komoly szakértelem. Ugyan bemutatandó rendszerek többsége angol nyelvű, mégis érdemes megnézni őket, nagyobb diákoktól már elvárható az a minimális angoltudás, ami kell hozzájuk és arra pedig mindenképpen érdemes megismerkedni velük, hogy lássuk, merre tart a világ.

A különféle LMS-ek többségének közös pontja, hogy kezelni tudják a SCORM szabványnak megfelelő e-learning anyagokat, ilyeneket például az Office Mix segítségével tudunk készíteni. Ha már Office, az első megemlített LMS legyen az Office365. Előnye, hogy magyar és ingyenes, egy egész iskolát könnyen kiszolgál. Hátránya, hogy nem a legmodernebb a design-ja és a működtetéséhez kell valaki, aki a rendszergazdoid feladatokat ellátja.

A következők között főleg csak ízlésbeli különbségek vannak. Közös jellemzőjük, hogy angolul annak és egy tanár számára pár osztály létrehozása ingyenes bennük, érdemes végignézni, milyen szolgáltatásokat nyújtanak és milyen a kinézetük: