Furcsa hírek angolórára

Angolos ötletekX - 2016. január 5.

Írta: Prievara Tibor

weird news Furcsa, lehetetlen vagy csak valószerűtlen híreket kerestem, mert ezt kívánta a tankönyv. Olyan rövid, érdekes, ám mégis nyelvileg talán használható történetekre volt szükségem, amelyek alapján érdekessé tudom talán tenni a cikkírást, ami - lássuk be - ritkán a diákok kedvence. Rengeteg oldalt átlapoztam, végül az Express nevű bulvárlapra esett a választásom (ITT TALÁLHATÓ, és nem bántam meg. Ezt csináltuk: először kiválasztottam hat hírt (pl. az időutazó Putyin, vagy az ember, aki 34(!!) évig ugyanazt a nejlonzacskót használta), a képeket a történetekről kivetítettem, a diákok pedig megbeszélték, hogy mi van a képen, illetve, hogy mi lehet a történet mögötte. Folytatás a lapozás után!!

Miután az összes képek végignézték, párban címet kellett adniuk a képek alapján elképzelt cikkeknek. A címeket egy másik párral megbeszélték, majd megkapták a cikkeket, amelyek egyúttal mintát is adtak az újságcikk megírásához. Végül 1-től 5-ig osztályozni kellett a 6 cikket aszerint, hogy mennyire találják elképzelhetőnek. Ebből aztán lehet egy vitát csinálni - nekem volt időm rá - vagy akár frontálisan megbeszélni.

Házi feladat: mindenki keressen egy fura hírt (weird news a keresőkifejezés), amit a következp órán a csoportban körbejárva többeknek elmeséltek (kivéve a padtársukkal, akivel tilos beszélni!). Ezután párban dolgoztak, és el kellett képzelniük, hogy a saját történetüknek ők maguk is részesei. Párban interjút kellett készíteniük, jegyzetekkel, kiegészítő kérdésekkel. Az óra második felében pedig így felkészülve, minták alapján mindenki megírta az újságcikket. Bulvárcikk lett persze, de nem baj :) A célom az volt, hogy rengeteg beszéd, kommunikáció segítségével próbáljak írást tanítani, és az eredmények alapján talán elmondható, hogy nem volt teljesen sikertelen :)