Gyerekek az ENSZ-nek iskoláról, egészségügyről, erőszakról, jövőről

Hírek - 2018. november 28.

Írta: Prievara Tibor

#tehogylátod

A gyerekeknél jobban senki nem tudja, milyen ma felnőni Magyarországon. November 20-án, a gyermekjogok világnapján indult el a kampány, amelynek egyik célja minél több gyerekhez eljuttatni azt az online kérdőívet, amely arról gyűjt információt, hogyan érzik magukat a gyerekek Magyarországon. A kérdőívben a gyerekek elmondhatják véleményüket több őket érintő kérdésben is (pl.: iskola, otthon, online világ). Továbbítsd a kérdőívet a gyerekek felé, akik szeretnék elmesélni, milyen gyereknek lenni!

Magyarországnak egy éve van arra, hogy beszámoljon a gyerekek aktuális helyzetéről az ENSZ számára, mivel az 1991-ben elfogadott Gyermekjogi egyezmény beiktatásával vállalt ötéves jelentéskészítési periódus 2019-ben lesz újra aktuális. Ezért amikor az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága arról kérdezi Magyarországot, milyen változásokat tett az állam és a civilek a gyerekeket érintő kérdésekben, fontos, hogy az ő véleményüket és tapasztalataikat is megismerjék.

A gyerekek részvételének egyik formája egy saját, általuk elkészített jelentés, amely az állam és a civilek jelentése mellett eljut majd a Bizottsághoz. Ennek a jelentésnek egy fontos része, az online kérdőív. És, hogy ez miért érdekes a gyerekeknek? A kérdőív kitöltése egy lehetőség arra, hogy kiálljanak magukért, saját véleményükért. Megfelelő alkalom arra is, hogy változtatni akarásukat mutassák abban, amit problémának látnak. Mindezzel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a döntéshozók, a felnőttek jobban figyeljenek a számukra fontos ügyekre, az ENSZ pedig arra törekszik, hogy a gyerekek véleményét komolyan vegye.

A kampányt és a jelentést olyan szakemberek és gyerekek készítik, akik a gyerekekért, az ő jogaikért és jóllétükért dolgoznak. A közös munkát a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány fogja össze. További információért kattins: https://www.facebook.com/tehogylatod/ vagy http://smarturl.it/tehogylatod_toolkit