Hangos múzeum

Tippek, trükkök - 2016. május 11.

Írta: Nádori Gergely

hangEgy izgalmas feladatot, ötletet mutatunk be: a hangos múzeumot. Nagyon gyakori, hogy a diákoknak gyűjtőmunkát kell végeznie, esetleg kiselőadást kell csinálnia. Ezek a munkák azután vagy előadásra kerülnek az egész osztály előtt (ami azért lehet problematikus, mert 25 kiselőadást végighallgatni néha kínszenvedés), vagy egyszerűen elsikkadnak. Alternatíva lehet a hangos múzeum készítése. AZ ilyen múzeumban kiállítási tárgyak (képek) vannak, amihez a diákok hangban rögzítik a magyarázó szöveget. A feladat kiadásánál megadhatjuk, hogy az adott múzeumban hányféle tárgy szerepeljen, de akár rá is bízhatjuk a diákokra. A hangos múzeum technikai megvalósítása nagyon egyszerű, csak egy mikrofon kell a számítógépen hozzá (a legtöbb laptopban, tabletben beépítve van). Ha jobb gépünk van, ideális lehet az Office Mix, ha OneNote-ot használunk, egy oldalra kerülhetnek a képek és mellé a rögzített hang, de ha nincs más, a jó öreg Powerpoint-ban is van lehetőség ara, hogy az egyes diákhoz hangot vegyünk fel.

Jó lehetőség lehet ez kicsiknek, akik még nem olyan jól gépelnek/írnak, de a nagyobbaknál is bízhatunk benne, hogy az előre megírt és felolvasott szöveg sokkal jobb lesz, mint az előadáson rögtönzött. A többiek pedig akár otthon is meghallgathatják mások munkáját.

Külön izgalmas feladat lehet, ha kiadjuk előre a képeket (a kiállítási tárgyakat) például egy ppt-ben és a diákoknak rá kell jönniük, hogy mit ábrázolnak, mi a logikai kapcsolat köztük és el kell készíteniük hozzá a szöveget.