Ingyenes otthoni Microsoft Office használat a felsőoktatásban résztvevők számára is

Hírek - 2015. február 18.

Írta: Prievara Tibor

office365 A Tisztaszoftver Program keretében a felsőoktatási hallgatók is ingyenesen tölthetik le 5 számítógépre, laptopra, és további 5 mobil eszközre a Word, az Excel, és a PowerPoint legfrissebb változatát – jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár 2015. február 17-én, a győri Széchenyi István Egyetemen. A Tisztaszoftver Program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek otthoni, ingyenes használatára. A program bővülésével minden diák 1 terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében. A Microsoft felajánlásának összértéke közel 8 milliárd forintot tesz ki évente a magyar felsőoktatásban.

Mivel a felsőoktatási intézmények is rendelkeznek Campus szerződéssel, ezért valamennyi hallgatójuk jogosult 5+5 eszközön az Office használatára. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján üzemel a központi regisztrációs rendszer, amelyen keresztül valamennyi hallgató elérheti a szoftvereket. Néhány intézmény – köztük a győri Széchenyi István Egyetem – kiépítette saját regisztrációs rendszerét is. Ennek az ad jelentőséget, hogy a hallgatók nemcsak Microsoft Office-t, hanem intézményi e-mail címet és csoportmunka-támogató megoldást is kapnak.

A diákoknak és hallgatóknak a letöltéshez az Educatio Nonprofit Kft. által biztosított webes felületen (http://www.o365.educatio.hu/) kell regisztrálniuk. Az Educatio által fejlesztett és üzemeltetett Köznevelési Információs Rendszerrel (KIR) és Felsőoktatási Információs Rendszerrel (FIR) könnyen és gyorsan hitelesíthető a regisztráció. A tanároknak otthoni számítógépükön eddig is lehetőségük volt ingyenesen használni az Microsoft Office csomagot, de néhány héten belül ezt is kiterjesztik további 5 gépre.

Kara Ákos beszédében kiemelte: a kormány kiemelt versenyképességi tényezőként tekint a digitális készségek minél szélesebb körű elterjedésére, a digitális gazdaság erősödésére, az elektronikus közszolgáltatások fejlesztésére és a mindezek alapját képező infrastruktúra kiépítésére. Mint elmondta, a Microsoft által most felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz, amelynek egyik legfontosabb területe a digitális készségek fejlesztése, ez pedig elképzelhetetlen az oktatási intézmények bevonása nélkül. Az egész ország számára hasznos, értékteremtő lehetőséget kínáló Tisztaszoftver Programhoz 48 felsőoktatási intézmény csatlakozott, az ingyenes szoftverek így mintegy 300 ezer hallgatóhoz juthatnak el.

A kormány először 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is. A megállapodás alapján a licenszek beszerzése éves bérleti konstrukcióban, igen kedvező áron történik.

Sagyibó Viktor, a Microsoft kormányzati üzletág igazgatója hangsúlyozta: a hallgatók olyan szoftvereket és csoportmunka megoldásokat ismerhetnek meg a Microsoft felajánlása révén, amely nemcsak a tanulmányaik alatt segítik őket, hanem a későbbi munkájuk során és a magánéletben is. „Ezek a hallgatók építik majd fel a jövő digitálisan írástudó Magyarországát, amelyben az emberek örömmel veszik igénybe az elektronikus közigazgatás szolgáltatásait, gyorsabban, hatékonyabban végzik a munkájukat, intézik az ügyeiket, és az életminőségük is javul az online digitális szolgáltatások igénybevételével.”

A Microsoft Magyarország felajánlásával ahhoz kíván hozzájárulni, hogy mind a diákok, mind a felnőttek többet hozhassanak ki a mindennapjaikból. A Digitális Oktatási Alapcsomag továbbfejlesztése is a tanulás és az oktatás hatékonyabbá tételéről szól. A kezdeményezés azt célozza, hogy a 21. századi Magyarországon egyetlen gyerek se nőjön fel úgy, hogy ne tudja legalább alapszinten használni az infokommunikációs eszközöket.