Januári hírfelhő (2015)

Hírek - 2015. február 8.

Írta: Prievara Tibor

tanárblog A TanárBlog megpróbál tájákoztatni a világ tanárokat érintő szegletéből. Mivel itt, az 'anyaoldalon' csak saját cikkek jelennek meg, úgy döntöttünk, hogy a máshol talált, érdekes, hasznos cikkeket a Facebook csoportban tesszük közzé. Ugyanakkor be kellett látnunk, hogy már akár egy év távlatából igen erősen szelektál a Facebook a posztok között, és nem minden olvasónk tölti a közösségi oldalon szívesen az idejét. Ezért hát úgy döntöttünk, hogy havonta egyszer összefoglaljuk a legérdekesebb cikkeket. A lapozás után már indul is a januári hírcunami.

Mit tudhatunk 2015-ről? Aztán felfordul a tanárok élete - ismét. Íme a legfontosabb változások.

Ingyenes művészettörténeti kiadványokat ajánlottunk ITT, majd azt is megosztottuk, ahol a diákok életének főbb változásait boncolgatták, szó volt a katolikus iskoláknak szánt támogatásról, valamint arról, hogy hogyan kérhetjük, hogy 710 term.tud-os anyagot fordítsanak le nekünk magyarra!

Az elmúlt (2014-es) évvel vetett számot L. Ritók Nóra a Tani-tani hasábjain ITT, majd az Oktatási Hivatal bekebelezte a KLIK-et. Írtunk aztán egy (olvasóink szerint) kissé cinikusra sikerült oktatáspolitikai novellát, és a KELLO tökéletesen működő gépezetének a kormányrúdjánál álló két vezetőt menesztettek.

Mi lesz a gimnáziumokkal? Hallatszott a kérdés január közepén. Aztán megint az MTA kotyogott bele a reformtervekbe. Emlékszünk még az el nem készült háziért pénzt beszedő kollégára? És álljon itt a cikk, ahol kiálltak mellette.

Vajon hány órája legyen egy alsósnak? - tette fel a kérdést ez az elemzés. Ezután jöttek a felvételik a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba, nem kis felháborodást kiváltva. Megosztottuk az Office 365 első fontos lépéseit, hiszen ki ne szeretne profi virtuális osztálytermet ingyen, ha lehet. Aztán szóltunk a közösségi oldalakról is, mégpedig arról, hogy miért is nem szeretik a Facebook-ot használni tanárok - persze nem mindannyian - és a külföldi továbbtanulásról is szó esett (ami, mint megtudtuk, anyagi kérdés elsősorban).

Beszámoltunk végül egy elég érdekesnek bizonyult Egy nap a magyar médiában projektről, majd a hónap legnépszerűbb cikkében írtunk a 'félelmetes' közösségi oldalakról.

Ilyen sokrétű, intenzív és eseménydús volt ez a január. Visszatekintve szinte hihetetlen, hogy mennyi minden történt, és érdekes is egyben látni a jelentősebb történéseket. Természetesen a válogatás erősen szelektív, hiszen az összes (kb. 150) posztot nem tudjuk itt megemlíteni. Mindenesetre a jövő hónapban ismét jelentkezünk egy hasonló válogatással.