Jelzőlámpa micro:bitből

Termtudos ötletek - 2017. július 18.

Írta: Nádori Gergely

lampaA mikrokontrollerek világa egyre lenyűgözőbb és egyre több lehetőséget ad arra, hogy a botcsinálta barkácsolók is egyre izgalmasabb projekteket csináljanak meg. Most tudtam meg, hogy a már hazánkban is elérhető micro:bit képes a neopixel ledek irányítására, úgy éreztem, ez azonnal ki is kell próbálnom. Pár szó az alkatrészekről:

A micro:bit egy kifejezetten oktatási céllal létrehozott mikrokontroller, amit az angol BBC fejlesztett ki és juttatott el minden 13 éves iskolásnak. Az eszköz számítógépről programozható, egyszerű blokkos programnyelvvel a böngészőből, vagy akár Pythonból. (Eddigi cikkeink a micro:bitről IDE KATTINTVA olvashatók.)

A neopixel egy eredetileg az Adafruithoz kifejlesztett ledsor, aminek minden egyes tagja egyedileg címezhető és a színe egyedileg állítható be. Hosszú tekercsben vásárolhatjuk (például ITT), amit azután felvagdoshatunk a kívánt méretre. Létezik belőle vízálló változat is.

Én egy négy ledből álló rendszert építettem meg, ami, ha egy hasáb négy oldalára hajlítjuk, jelzőlámpaként viselkedik. Kezdetben sárgán villog, az A gomb megnyomásával sárgára vált, majd az egyik irányba zöldet, a másikba pirosat mutat, a B gomb megnyomására a másik irányba vált zöldre, a két gomb együttes megnyomásával pedig újra sárgán fog villogni. Így:

A program ITT TALÁLHATÓ hozzá.