Keveset dicsérnek? Itt a megoldás

Internet a tanórán - 2024. június 24.

Írta: Prievara Tibor

A pedagógus egyik legfontosabb feladata, hogy elismerje diákjai teljesítményét, és ezt képes legyen megfelelő módon kifejezni. Dicsérni mindenkit lehet, mindenkit kell, de nem biztos, hogy mindig mindenkit ugyanazért, és ugyanúgy. Szintén érdekes abba is belegondolni, hogy a tanítványaink mennyire nem képesek, vagy csak nagyon nehezen, arra, hogy elismerő szavakat mondjanak egymásnak - hát még a tanárnak.

Van egy remek dokumentumfilm a japán iskolarendszerről, amelyben azt láthatjuk, hogy a diákok az óra végén megköszönik a tanórát a pedagógusnak. Erről néha elkezdünk beszélgetni a diákokkal, akik egyrészt meglepődnek ezen, másrészt meglepődnek magukon, hogy meglepődnek ezen. Vajon volt-e már úgy - szoktam kérdezni - hogy egy tanáron látszott, hogy nagyon felkészült, és valami igazán érdekeset mondott, vagy kellett a diákoknak csinálniuk az óráján? A válasz - igen, persze. És ilyenkor eszetekbe jutott- e - gördítem tovább a beszélgetés fonalát - hogy az óra végén mondjuk megköszöntétek, ezt elmondtátok, vagy esetleg megtapsoltátok a tanárt? 'Nem, soha' - hangzik mindig a válasz. 'És egymást meg szoktátok-e dicsérni más órákon?' 'Hát, nem nagyon.'

Remek táptalaja a beszélgetésnek ez a videó, és valóban izgalmas, hogy ez hogyan működik a diákjaink életében. Ehhez ajánlunk (angolul) egy érdekes oldalt, ahol nevet, valamint eseményt lehet megadni, amiért megdicsérnénk valakit, és már csak azt kell kiválasztanunk, hogy hivatalos, közvetlen, vagy vicces dicséretekkel szeretnénk előállni. Ahogy az AI világában szokás: ezután egyetlen gombnyomásra kapjuk a válaszokat.

Nyelvtanárként ebből kiváló tananyagot lehet írni, kiválasztani dicséreteket, nagyon jó szókincs van a válaszokban néha. Illetve az is remek, ha megfordítjuk a helyzetet, és dicséreteket írunk, és ahhoz kell diákot keresniük az órán. Alternatív feladat lehet, hogy saját maguk keresnek dicséreteket, és nem történik más az órán, mint 15 percen keresztül mindenki mindenkinek kedveseket mond. Ami nem teljesen őszinte, persze, mégis általában mindenkinek jólesik :)

Ehhez az AI ITT ÉRHETŐ EL.