Megtanít bármit! Várj, megtanít bármit?

Internet a tanórán - 2024. július 3.

Írta: Prievara Tibor

Egyre inkább emelik a tétet az AI alkalmazásokat szakmányban készítő cégek. Tényleg igaz lesz, hogy mindenre van már valami mesterséges intelligencia megoldás. Most egy olyan oldalt mutatunk be, amely nemes egyszerűséggel annyit állít, hogy bármit megtanít nekünk (sajnos még magyarul nem tud, de angolul, németül, spanyolul például igen). Megnéztük, mennyi igaz mindebből, a lapozás után mutatjuk az oldalt, és elmeséljük a tapasztalatainkat.

Az oldalnak beszédes neve van, Teach Anything-nek hívják, és ITT TALÁLHATÓ. A működése egyszerű: összesen 3 dolgot kell megadnunk; először a kérdést feltenni (pl. Magyarázd el nekem a feltételes mondatokat angolban), add meg a nyelvet, majd válassz, ahogy a válaszokat szeretnéd megkapni - könnyű, közepes, nehéz). És már kapjuk is a választ.

Tapasztalataink szerint egész jól megválaszolja a kérdéseket, és akár egész jól felhasználható bármilyen órán, kétféleképpen. Egyrészt arra is használhatjuk, hogy a diákok onnan próbáljanak megtanulni bizonyos dolgokat, valamint akár differenciálásra is használható lehet - bármely kérdésre kérhetünk könnyű, és nehezebb választ, és már készen is van a differenciált tananyag.

Ha valaki ezt olvasva arra gondol, hogy naja, de nem tudja ezt a ChatGPT is?, annak nagyon igaza van, hiszen tudni kell, hogy ez az oldal is egy nagy nyelvi modellen alapul. Azaz nagyjából annyit csináltak az oldal tervezői, hogy készítettek egy chatbot-ot, és írtak egy jó promptot hozzá. vagyis, ha ilyen oldalakat látunk, akkor feltehetjük azt a kérdést magunknak, hogy vajon meg tudnánk-e ezt csinálni egyszerűen a ChatGPT-ban, vagy Gemini-vel? Itt a válasz nagyjából igen. Amit tennünk kell: írjuk meg a ChatGPT-ben a saját kérdésünket, majd a prompt-hoz írjuk hozzá, hogy úgy magyarázza el, mintha 10 évesek lennénk. Majd ezután ugyanazt a kérdést tegyük fel, de már nehezebb válaszokat kérjünk. és kész is vagyunk. Ha nagyon szeretnénk, össze lehet hasonlítani a két eszköz adta választ, és megnézni, hogy valóban érdemes-e ehhez a Teach Anything-et használni.