Mindenki minket figyel! - el a Facebook-tól?

Vezércikk - 2017. november 26.

Írta: Prievara Tibor

Sokat beszélnek/beszélünk arról, hogy vajon mennyire vagyunk kiszolgáltatva a közösségi oldalaknak. A válasz az, hogy valószínűleg nagyon, sőt, szinte teljesen, és egyre több olyan hangot hallhatunk, akik arra ösztönöznek bennünket, hogy óvatosak legyünk ezeken az oldalakon. Ez hasznos tanács, de csak annyira, mintha a csatába induló katonának tanácsolnánk azt, hogy vigyázzon magára. A közösségi portálok ugyanis úgy - és azáltal - működnek, hogy aktivitást végeznek az ott található emberek. Ha nem teszik, semmi értelme az egésznek, és az oldal elhal. Ezért elemi érdeke a fejlesztőknek, hogy minél izgalmasabbá, vonzóbbá és kifizetődőbbé tegye számunkra az aktivitást. Szóval a feladat adott: hogyan maradjunk életben egy csatában, ahol azt tanácsolják nekünk, hogy a 'legbiztosabb az, ha nem is lősz'.

Óvjuk privát szféránkat, magánéletünket - szólítanak fel. Érdekes kérdés, hogy pontosan hogyan és mikor alakult ki a privát szféra koncepciója a történelemben, hiszen voltak olyan korok,a mikor a 'magány' vagy az egyedüllét szinte kizárólag a remeték kiváltsága volt. Ha angolórán szeretnénk erről egy érdekes cikket használni, érdemes EZT A GYŰJTEMÉNYT ) végigböngészgetni, hiszen itt az elmúlt 3000 évben veszi végig a magánélet és magán élettér történetét a szerző.

Mégis mit tehetünk, ha zavar, hogy egy applikáció képes lehet arra, hogy a beszélgetéseinket rögzítse? Már ez is teljesen hihetetlennek és összeesküvés elméletnek tűnik, de ezt maga a Facebook sem cáfolta - mármint azt, hogy akár képesek is lehetnének egy telefonra töltött applikáció (pl. Messenger) segítségével arra, hogy ezeket az adatokat rögzítsék. Természetesen azt, hogy valóban készülnek felvételek, cáfolta, de az érvelés az, hogy nem érné meg, és nem lehetne kezelni a hatalmas adatmennyiséget (erről pl. ITT lehet olvasni). Azon azért már senki nem lepődik meg, hogy ha derékfájás okaira keres rá a Google-ben, akkor a következő alkalommal a Facebook már gerinctorna hirdetéseket dob fel.

Szóval mit tehetünk? Először is el kell talán fogadnunk, hogy ha szeretnénk az online térben létezni, az a magánélet egyes elemeinek a feladásával jár. Máshogyan nem működhet. Arra azonban tudunk tudatosan figyelni, hogy - ha nem muszáj - felesleges kockázatnak ne tegyük ki magunkat. Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyen és mennyi appot töltünk a telefonunkra, én például csak böngészőből nézem a Facebook-ot telefonon, de a Facebook app, sem a Messenger nincs a gépemre töltve. Ha valaki mégis kommunikálna, de fél, van megoldás, a TheNextWeb egyik cikkében pl. a Telegram vagy a RYL nevű appokat ajánlják. Az első elkódolja az üzeneteinket, így nem férhetnek hozzá, az utóbbi (RYL = Record your life), és ITT TALÁLHATÓ segítségével felvehetjük az életünket - hét napig rögzít számunkra mindent - a telefonbeszélgetéseinket is. Az előnye ennek az, hogy a RYL veszi fel a telefonbeszélgetésünket, akkor a Facebook pl. már nem fér a mikrofonhoz.

Látható tehát, hogy egészen extrém megoldásokat is találhatunk arra, hogy óvjuk a magánéletünket, ugyanakkor érdekes, hogy a legtöbb embernek a legalapvetőbb Facebook beállítások is meghaladják a tudását (igényét?). Mi lehet, mi lesz vajon a megoldás?