Panorámarajz

Tippek, trükkök - 2021. január 12.

Írta: Nádori Gergely

gridUgyan a sokak által megjósolt nagy virtuális valóság forradalom elmaradt az oktatásban és a padokban sem a fejükön ormótlan szemüvegekkel ülnek a diákok, az tagadhatatlan, hogy érdekes technológiáról van szó. Annak, hogy a tanításban használjuk eleddig a szükséges szerkezetek ára és a technikaieszközök bonyolultsága volt az oka. Ugyan jópofa lehet egy VR panoráma öt percre az órán, de ha ehhez sok százezer forintért kell eszközöket venni és órákon át programozni, az embernek nincs kedve belevágni. Ezen változtathat egy kicsit a Panoform (IDE KATTINTVA) és a Google Cardboard (EZ ITT VAN) kombinációja.

A Google Cardboard nem műás, mint egy fapados VR nézegető, amibe a mobiltelefont kell beleaplikálni. Ha van két egyszerű műanyag lencsénk, házilag is lehet eszkábálni, de IDE KATTINTVA például 1000 forintért vehető, külföldről talán még olcsóbban hozzá lehet jutni. A Panoform pedig annyit csinál, hogy bármilyen képet átalakít vagy 360 fokos panorámaképpé, vagy kár ilyen VR szemüveggel nézhető képpé. Nem kell mást tennünk, mint a képet feltölteni az oldalra és kész. Még regisztrálni sem kell a használathoz.

Ez azt is jelenti, hogy könnyedén rajzolhatunk is magunknak bármilyen képet, bármilyen tájat. Az oldalról letölthető perspektíva hálók segítenek abban, hogy miként fog megjelnni, amit rajzolunk. Természetesen jól lehet használni ezt az eszközt művészet órán, de érdekes lehet akár irodalomból is megtervezni vele irodalmi helyszíneket, előadásokhoz díszleteket. Azt is megtehetjük, hogy mi rejtünk el valamilyen utalást a képen és a feladat annak megtalálása. Ezzel a kombinációval a VR technikát gyorsan alkalmazhatjuk az óárn, talán így pont annyit ad hozzá a tanuláshoz, amennyi energiát, előkészületet igényel.