Tank jön a villamos helyett, Budapesten

Tippek, trükkök - 2014. október 22.

Írta: Prievara Tibor

sighter A Sighter (az oldala ITT TALÁLHATÓ ) amely egy ingyenes fotó alapú kincskereső mobilalkalmazás,­ az ‘56­os forradalom idei évfordulója alkalmából összeállított egytörténelmi játékot. A forradalom legjelentősebb budapesti helyszíneit korabeli fényképeken keresztül mutatja be játékosoknak, akiket az okostelefonjuknál fogva vezet végig a városon egyik helyről a másikra.

Jóllehet tudomásunk sincs róla, ‘56 helyszínei ma is körbevesznek minket. Lehet, hogy éppen az a megálló, ahol naponta felszállunk a villamosra, a forradalom egyik legfontosabb helyszíne volt. A Sighter egy pillanat alatt visszarepít az időben, és megmutatja azt, ami egyébként rejtve van. Mindezt úgy, hogy az alkalmazás a játékost az archív fényképen látható helyszín közvetlen közeléig elvezeti, de a kép pontos beazonosítása már a játékosra vár.

Amikor a játékos úgy érzi, sikerült az archív fénykép készítésének pozícióját megtalálnia, elkészíti annak jelenkori mását. A Sighter ekkor kiértékeli a játékos által készített fotót, és amennyiben a két kép ugyanazt a helyszínt mutatja, a játékos sikeresen megtalálta az adott sightot. Ebben a pillanatban izgalmas háttér­információk válhatnak elérhetővé az adott helyszínnel kapcsolatban, amelyhez véletlenszerűen elszórt kvízkérdések is tartozhatnak, próbára téve a játékosok 56­os ismereteit.

A játékhoz pontverseny is tartozik, amely az október 23. és november 4. között megtalált sightok számának és a kívzkérdésekre adott helyes válaszoknak megfelelően változik. A legtöbb budapestinek ott lapul a zsebében egy okostelefon. A Sighterral egy gombnyomással 58 évet ugorhatunk vissza a történelemben. ‘56 emléke hús­vér valósággá válik, mert nem minden megálló az, aminek látszik. Bővebb információért látogasd meg a www.facebook.com/SighterGameHungary oldalt.