Tervező a Teams-ben ... és hirtelen elszállnak a gondok

- 2017. október 23.

Írta: Prievara Tibor

Most már lassan két hónapja használom a Microsoft Teams rendszerét a csoportjaimban, és most már az első sokkból felocsúdva arra is van energiám, hogy felfedezzem rejtettebb kincseit az alkalmazásnak. Ilyen például a Tervező (angolul Planner), ami nem más, mint egy feladatkiosztó kis app, amit a Teams-ben hozzáadhatunk az osztálytermeinkhez. Tudom, hogy a Feladatok is létezik, ahol egy naptárba tudom kitenni az elvégzendő feladatokat, e az rendkívül nehézkes, és bonyolult a diákoknak, hiszen például lapozni kell a hetek között, és nem láthatják gyakran egyetlen lapon az összes, előttük álló feladatot. Ez komolyan gond, de nekem is kicsit kényelmetlen volt ott az elrendezés. A Planner azonban csodálatos; egyetlen kattintással létrehozom az új feladatokat, majd írhatok hozzá megjegyzést (pl. egy weboldal linkjét, vagy csak annyit, hogy szótár használható a dolgozathoz), majd hozzárendelek egy időpontot, amikor mindez meg fog történni.

Mindez több okból is kényelmes és érdekes. Igyekszem a mérési pontokat viszonylag előre kitalálni, hogy lehessen elég ideje a diákoknak a készülésre. Emellett sajnos nekem sem káptalan a fejem (sőt!), és ha 7-8 csoportja, osztálya van egy tanárnak, előfordulhat, hogy összekever, elfelejt dolgokat - ez egyébként nálam egyetlen csoporttal is megesik. Ilyenkor hihetetlenül jóleső a tudat, hogy a Planner mindent számon tart. Ezek után még azt is megengedhetem egy idő után magamnak, hogy a mérési pontokat a Planner-ben jelentem be, és ami ott van, az mindenki számára bejelentett dolognak számít. Arról nem is beszélve, hogy egyes feladatokhoz hozzárendelhetünk tanulókat is,

Meglepően sokszor fordul elő, hogy egy csoportból egy vagy akár több diák is értetlenül és döbbentem néz rám, amikor egy jó előre bejelentett dolgozatot kezdek kiosztani, és hittel hiszik, hogy ezt soha nem mondtam, most hallanak róla először. Néha sajnos kiderül, hogy éppen hiányoztak, de azt hiába várnák el egy tanártól szerintem, hogy minden hiányzónak külön, személyesen mondja el, hogy mikor és miből lesz számonkérés. Azt pedig végképp nem tudom ellenőrizni, hogy van-e olyan, aki elvitte és elmondta a házi feladatot a hiányzóknak.

És minderre egyetlen kattintással megoldást ad a Planner. A legjobb dolog az e-mail feltalálása óta - kis túlzással :)