Tíz weboldal médiapedagógiával foglalkozóknak

Tíz weboldal... - 2017. július 21.

Írta: Nádori Gergely

tvNemes Patrícia írása

10 olyan weboldalt gyűjtöttem össze, amely óravázlatokat, segédanyagokat, rövidebb háttértanulmányokat tartalmaz a digitális műveltség, kritikaitudatosság és általában a médiapedagógia témakörében. Természetesen itt is az angol nyelvű oldalak vannak többségben, de szerencsére magyarul is találhatunk jó dolgokat az interneten.

  1. David Buckingham brit író, kutató, oktató a médiaoktatással foglalkozók körében alap név, könyvei magyarul is elérhetőek. Honlapján rövidebb, 5-10 oldalas tanulmányait találhatjuk többek között az alábbi témakörökben: amatőr média és mindennapi kreativitás, marketing és ifjúsági kultúra, a médiaoktatás sikere és kudarca.
    https://davidbuckingham.net/
  2. A médiapiac szereplői szívesen hoznak létre oktatással foglalkozó adatbázisokat, gyűjteményeket, így az amerikai közszolgálati csatorna, a PBS is rendelkezik ilyennel. Honlapjukon több ezer digitális tartalmat, foglalkozástervet találhatunk. A tartalmak között kereshetünk korosztály, téma és tartalomtípus szerint. A media literacy kereső szóra 4860 találatot kapunk.
    https://www.pbslearningmedia.org/
  3. Valamivel szerényebb a találati lista a The Guardian Teacher Network oldalán médiaoktatás témakörben, de itt is számos érdekes foglalkozás tervből meríthetünk ötletet. Az oldal használatához rövid, ingyenes regisztráció szükséges.
    https://teachers.theguardian.com
  4. A kanadai Digitális és Médiaműveltség Központ MediaSmarts nevű oldala bőséges forrással és információval szolgál nemcsak tanároknak, de a szülőknek is. Az általános információkon túl például a testkép, nemi reprezentációk, etikus online lét, cyberbullying, netes biztonság témakörökben is találunk információt. Az óratervek között rengeteg altémából választhatunk, szűrhetünk korosztályra és médiatípusra is. Az óra témájának rövid összefoglalása után csatolva találjuk a részletes, jól áttekinthető óratervet és a hozzátartozó szükséges segédanyagokat. Az oldalon Media Minute néven tömör, közérthető, igényes videókat találunk, melyek olyan témákhoz nyújthatnak gondolatindítót mint a média általános fogalma, konstruáltsága és kereskedelmi vonatkozásai.
    http://mediasmarts.ca/
  5. Egy amerikai non-profit szervezet által működtetett oldal küldetése, hogy elfogulatlan információkkal, megbízható tanácsokkal és innovatív eszközökkel segítse a gyermekeket, szülőket, tanárokat, politikai döntéshozókat eligazodni a modern technika és média világában. A digitális állampolgárság tantervre kidolgozott óravázlatokat nyolc nagyobb témakörbe csoportosították: önkép és identitás, kapcsolatok és kommunikáció, digitális lábnyom és hírnév, cyberbullying és digitális dráma, információsműveltség, internetes biztonság, magánélet és biztonság, kreativitás és szerzői jog. Négy korosztályra bontva három és négy egységben 5-5 foglalkozástervet találunk, mindegyiket egy központi kérdés köré szervezve (Hogyan hozzunk létre biztonságos jelszót?, Milyen következményei vannak, ha túl sok mindent osztunk meg magunkról online?, Milyen haszna és hátránya van, ha az emberek közösen dolgozva hoznak létre online információt?). Az óratervek és a hozzájuk tartozó segédanyagok egy gyors facebookos vagy Google+-os regisztráció után pdf formátumban letölthetők.
    https://www.commonsense.org/education/scope-and-sequence
  6. Magyar nyelven kicsit kevesebb támogatást találunk a médiaoktatáshoz, de azért akadnak erőforrások. Egy picit elavult oldal (utolsó frissítés: 1999) is szolgálhat ötletekkel. A Mozgókép- és médiaoktatás honlap inkább a klasszikus filmes témakörök feldolgozásához nyújthat segítséget (filmtípusok, montázs, animáció, dialógus), nem komplett óraterveket találunk itt, csak pár mondatos feladatötleteket. Valamint a taneszközök menüpont alatt Báron György: A történetmesélés története c. online könyve a mozgóképi narráció órai feldolgozásához ad tippeket a rövid elméleti bevezetők után.
    http://www.c3.hu/~mediaokt/gyenfe-0.htm
  7. „A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozta létre, hogy támogassa a gyerekeket a média tudatos és biztonságos használatában.” – olvasható a kezdeményezés honlapján. Az oldal erőssége azonban inkább az, hogy neves külföldi és hazai szakemberek kötetei olvashatók és tölthetők le magyarul (Műveljük a médiát!, Határtalan médiakultúra, Médiaesemény – esettanulmányok, Médiaszocializáció, Ifjúság és média, Hogyan használjuk a közösségi médiát az oktatásban?, A médiaműveltség felfedezése, Médiaműveltség). A felsorolt művek jó elméleti alapozást nyújthatnak a téma iránt érdeklődőknek, különböző szempontokat kaphatunk egy-egy órára bevihető vitatéma feldolgozásához. A honlapon találunk még három ismeretterjesztő munkafüzetet is 6-16 éves korosztály számára, ezek egy az egész füzeten átívelő történet segítségével és különböző kitölthető feladatokkal járják körül a fogyasztás, reklám, egészséges testkép, biztonságos internethasználat, online személyiség témáit, a nagyobbaknak készült füzetbe pedig bekerült a szexting és az internetes zaklatás is. A kiadványok nyomtatásban is megjelentek.
    http://buvosvolgy.hu/cikk/118/Kiadvanyok
  8. A Médiatudor honlap az elrettentő példa. Mármint a médiatudatossággal kapcsolatban az ijesztgetés hangulata hatja át az oldalt. A program a kritikai tudatosság gyors fejlesztését tűzi ki célul. A honlapon két témában érhetünk el regisztráció nélkül ppt formátumban tananyagokat, melyek a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával valósultak meg: A világháló új veszélyei és az Iskolai erőszak online és offline térben (10 – 18 éves korosztály részére). Az oldal másik fókusza a reklám, az ezzel kapcsolatos tananyagokat azonban csak egy részletes regisztráció után érhetjük el. A tananyag szemléltető eszközei között találhatunk jól használható elemeket is.
    http://www.mediatudor.hu/tananyag.php
  9. Ha valamilyen médiaelemzést tervezünk az órára, jó kiindulópont lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapja, ahol rengeteg friss kutatást, statisztikákat és grafikonokat találunk a legkülönbözőbb témákban, legyen szó a legtöbbet játszott magyar slágerek listájáról, a mozik jegybevételeiről vagy az Éjjel-nappal Budapest befogadói percepciójáról.
    http://nmhh.hu/kutatasok
  10. Több programcsomagot is találunk a Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület honlapján. Óvodásoknak és általános iskolásoknak készült a médiaértést és a demokratikus értékeket középpontba helyező MOPED csomag. Az 5-6. osztályosok az internetbiztonságról és a médiaerőszakról kaphatnak képet. A 10-18 éves korosztály médiatudatosabbá válását egy kritikai médiaműveltség program segíti kétszer 90 percre tervezett foglalkozásleírással és mellékletekkel. Ezeken túl médiatanárok részére e-tananyagot kínál az oldal a médiaszabadságról és a média működéséről.
    http://televele.hu/