Történelmi források, óravázlatok és applikáció készítő

Internet a tanórán - 2014. november 14.

Írta: Nádori Gergely

historianaTörténelmet tanítók számára hozták létre a Historiana nevű oldalt (ITT TALÁLHATÓ) és megtömték mindenféle földi jóval. Nagyon sok forrást találhatunk itt különféle témákhoz és nem csak szövegeset, hanem képeket is. (Van például egy gyűjtemény szatirikus Európa térképekből.) Ami külön izgalmas, hogy a források segítségével a saját történelmi alkalmazásunkat is elkészíthetjük!

A forrásokon túl óravázlatokat is találunk. ezek nem csak a kronológia szerint kereshetők, hanem aszerint is, hogy a történelmi gondolkodás milyen elemét célozzák meg (ok és okozat, változás és állandóság stb.) vagy éppen a követett módszer szerint is (dráma,vita, elemzés stb.).

Ha a Learning fülre kattintunk, lehetőségünk lesz arra is, hogy elkészítsük a saját applikációnkat is. Jelenleg két típusból választhatunk (forráselemzés és összehasonlítás), de az ígéretek szerint hamarosan újak is jönnek. Az elkészített feladatot megoszthatjuk a diákjainkkal (e-mailt kapnak róla) és azt is beállíthatjuk, hogy milyen időpontig lehessen dolgozni a feladaton. ezt követően láthatjuk az egyes diákok megoldásait.

Jó látni, hogy ilyenekre is költ az Európai Unió.