Új út az értékelésben: Badgecraft - Jánosi Zsuzsa írása

- 2016. március 9.

Írta: Prievara Tibor

badgecraftAz alábbi cikket Jánosi Zsuzsától kaptuk. Köszönjük, és nagy örömmel tesszük közzé. A 21. századi készségekről beszélve újra és újra felmerül az a kérdés, hogy hogyan lehet a megtanultakat rendszerezni, megfoghatóvá, értékelhetővé tenni. Mivel nagyon szerteágazó és sokrétű ismeretekről van szó, így a megszokott értékelési formák egyre kevésbé alkalmasak a megszerzett készségek áttekintésére. Erre a problémára kínál egy érdekes megoldást a Badgecraft (ITT TALÁLHATÓ, aminek működését és előnyeit a honlapon található rövid, angol nyelvű videó foglalja össze.

Én egy 10 napos nemzetközi tréningen ismerkedtem meg ezzel a programmal, ahol a non-formális keretekben zajló tanulási folyamat során megszerzett vagy fejlesztett készségeinket ilyen módon tudtuk rögzíteni, nyomon követni. A napok során a trénerek által előre létrehozott badgeket (pecséteket) lehetett "megszerezni", olyan módon, hogy vagy a trénerek ajánlották fel nekünk, vagy a résztvevők jelölték egymást, ha úgy érezték társuk elsajátította a megadott készségek egyikét, vagy akár saját tanulásunkra reflektálva mi is kioszthattuk magunknak az egyes virtuális jelvényeket. A megszerezhető badgek a tréningen felmerült témakörökhöz kapcsolódtak, ezeken belül három-három további nehézségi szintre osztva. Például: kommunikációs, digitális, szervező készségek, kulturális nyitottság, stb.

Mivel bármilyen badge létrehozható, így a rendszer akár a formális oktatási folyamatba is könnyen beépíthető. A megszerzett pecséteket bármilyen online felületen meg lehet osztani (facebook, blog, stb.), illetve adott esetben akár a portfólióba, önéletrajzba is beilleszthetőek.

Úgy gondolom, hogy kisebb hibái ellenére a rendszer egy jól használható és tetszés szerint alakítható alternatívát nyújt a 21. századi készségek áttekintésére. Mindezt játékos, élvezhető formában teszi, ami minden korosztály számára motiváló lehet. Mindenképp érdemesnek tartom a kipróbálásra, továbbgondolásra! :)