Új utakon a TanárBlog

Vezércikk - 2020. szeptember 6.

Írta: Prievara Tibor

road signKedves Barátaink!

Az elmúlt években többször is felmerült bennünk a gondolat, hogy jó lenne visszatekinteni egy kicsit a TanárBlog történetére. Legutóbb két évvel ezelőtt, amikor tíz éves lett ez az oldal, amit ketten írunk. Azután mindig érdekesebbé vált a számunkra, hogy inkább valami újat csináljunk, valami olyat, ami a mának és nem a tegnapról szól. Inkább írtunk egy könyvet, amit a karantén idején ingyen elérhetővé is tettünk mindenki számára, vagy csak újabb cikkeket ide az oldalra.

Most mégis egy kicsit szeretnénk felemlegetni, hogy mi minden is történt egy tucat év alatt, mert valami új és szerintünk nagyon izgalmas dologgal próbálkozunk. A tizenkét év alatt született 4500 cikk, bejegyzés a TanárBlogon, több mint egy cikk naponta. Megírtunk hét könyvet, amelyek ingyenesen elérhetőek, letölthetőek bárkinek. Tanárképzéseket tartottunk, szintén ingyen sok száz kollégának, biztosan vannak az olvasók között sokan, akik konferenciákon adtunk elő és beszéltünk mindarról, amit fontosnak, hasznosnak tartunk. Mindezt a munkát az is segítette, hogy az elmúlt tíz évben voltak olyan szakmai partnereink, akik fontosnak, támogatásra méltónak tartották ezt a munkát. Az első két évben senki, aztán elsőként az LSK Hungária, majd a Microsoft Magyarország volt az a cég, akikkel közösen tudtuk folytatni a tanároknak szánt munkát. Az idei év azért is rendhagyó, mert a TanárBlog (ahogy 2008-ban) idén szakmai támogató nélkül vág neki a tanévnek. Felmerült bennünk, hogy valamilyen előfizetési rendszert dolgozzunk ki, esetleg az archívumunk legyen csak elérhető az előfizetők számára vagy éppen az újabb írások. Ezt egyelőre elvetettük, ahogyan azt is, hogy kampányszerűen kérjünk támogatást.

Mindezek helyett úgy döntöttünk, hogy azt csináljuk, amihez értünk és továbbra is segítjük a tanárokat, hogy jobban tájékozódjanak a digitális útvesztőben. Olyan anyagokat tervezünk készíteni, amik a 21. századi tanítás egy-egy szeletét járják körbe, segítenek abban, hogy bárki felfrissítse az oktatási gyakorlatát. Ezek az anyagok a hashtag.school webshopjából lesznek majd elérhetők. Reményünk és célunk, hogy azzal, hogy 'prémium' tartalmakat, digitális tananyagokat tudunk adni, sikerül egy olyan önfenntartó rendszert kialakítani, ahol sokat tanulva, ezért keveset fizetve az olvasóink segíthetnek abban, hogy tudjuk folytatni a munkánkat. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi az, amiről ti hallanátok, tanulnátok szívesen? A 21. századi tanulás és tanítás melyik aspektusait vegyük elő elsőként? Írjátok meg a kommentekbe nekünk!