Crocodoc - közös dokumentumszerkesztés

Internet a tanórás - 2010. március 5.

Írta: Nádori Gergely

A kollaboráció, közös munka az IKT-ban rejlő egyik legnagyobb lehetőség. A webes eszközök lehetővé teszik, hogy a diákok valóban közösen dolgozzanak, a csoportmunka ne csak egy vagy két lelkes diák munkája legyen hanem valódi közös alkotás. A különféle kollaboratív felületeknél alapvető gond, hogy mekkora előkészületeket igényel a használatuk. Ha regisztrációhoz, bejelentkezéshez kötött a munka, akkor nagyobb a dokumentumok biztonsága, de néha értelmetlen egy 5-10 perces regisztrációt végigcsinálni ha csak 5 percig akarunk együtt dolgozni egy doksin.

A Crocodoc nevű oldal (IDE KATTINTVA) tojik a biztonságra és a gyors használhatóságot helyezi előtérbe. A program használatához senkinek nem kell regisztrálnia, egyszerűen feltölthetünk egy dokumentumot (lehet az Word vagy PDF) majd kapunk egy linket, amin elérhetjük és szerkeszthetjük, ezt a linket természetesen megoszthatjuk másokkal is. A dokumentumokba kihúzhatunk szöveget és írhatunk a helyére mást, beszúrhatunk szöveget, megjegyzést fűzhetünk, szóval olyasmiket csinélhatunk, amit egy rendes korrektúránál szokás.

Fontos, hogy nem egy teljes szövegszerkesztőt kapunk, hanem egy olyan felületet, amin hozzászólhatunk a dokumentumhoz. ha valaki ki szeretné próbálni EZEN A LINKEN megteheti.