Fejlettségi statisztikák

Internet a tanórás - 2010. július 19.

Írta: Nádori Gergely

A nemzeti összterméket, a GDP-t nagyon sok kritika érte és éri most is, mondván, hogy annak alapján nagyon torz képet kapunk csak egy-egy ország valódi fejlettségéről. A pusztán gazdasági szempontokat figyelembe vevő mutató nem vesz figyelembe számtalan, az életminőséget nagyban meghatározó tényezőt, és nem törődik a javak eloszlásának milyenségével sem.

Az ENSZ többek között ezért is dolgozta ki az emberi fejlettségi mutató (Human Development Index, HDI) nevű komplex jelzőszámot. A HDI leírása ITT OLVASHATÓ a wikipedián. Most azonban nem csak ezt a leírást szeretnénk ajánlani, hanem az ENSZ saját oldalát is, ahol a legfrissebb statisztikák, rangsorok érhetőek el (IDE KATTINTVA).

Az oldalnak nagyon jó hasznát vehetjük földrajz és társadalomismeret órákon is, de akár informatikából is használhatjuk a táblázatkezelésnél, a diagramkészítésnél, hiszen a teljes adatsor LETÖLTHETŐ.

Ezen túl azonban még további interaktív eszközöket is használhatunk, például EZT A GRAFIKONT, vagy a migrációt bemutató TÉRKÉPET, vagy a GDP és HDI közti különbségeket megmutató PREZENTÁCIÓT.