Kereső a tanuláshoz

Internet a tanórás - 2011. november 28.

Írta: Nádori Gergely

Valaha régen azért jöttek létre a keresőprogramok, hogy segítsenek rendet vágni az egyre nagyobbra növő internetben és kiszűrjék a nekünk fontos oldalakat, információkat. Azóta azonban akkorára nőtt az internet, hogy ma már a keresőprogramok találatai között kell rendet vágni. Nem mindegy, hogy milyen célból keresünk, ha például azt írjuk be egy keresőbe, hogy gravity elsőre mindenféle cégek és termékek jelennek meg és hosszasan válogathatunk, amíg valami olyat találunk, ami a tanításban vagy tanulásban is hasznos.

Ezen a helyzeten segít az InstaGrok nevű kereső (IDE KATTINTVA), ha megadunk egy kifejezést, akkor az oldal végigkutatja a webet, de csak olyan tartalmakat keres, amiknek köze lehet a tanuláshoz. Ezeket azután szint szerint elrendezi, címkézi. Külön összegyűjti a releváns videókat és ahozzáteszi azokat az érdekes kérdéseket is, amik szóba jöhetnek. Mindezeken túl legyárt egy fogalom-térképet is az adott dologról és egy rövid kvízt is, amiben ellenőrizhetjük a tudásunkat.

Nem meglepő, hogy mindezt azért még csak angolul tudja és az sem, hogy messze nem tökéletes a dolog,gyakran nem túl pontosak a találatok, van, hogy tévesen rak bele valamit a listába, a kvíz pedig elég egyszerűcske. Mégis, arra jó lehet az InstaGrok, hogy lássuk merrefelé halad az informatika, milyen szintű szövegérétst várhatunk el a következőkben a gépektől és ez miként tudja majd segíteni a munkánkat!

Íme az alkalmazást bemutató videó:

{youtube}SaxTzztsinE{/youtube}