Hogy hívnak DNS-ül?

Internet a tanórás - 2012. január 11.

Írta: Nádori Gergely

Vannak olyan alkalmazások, amiknek a világon semmi értelmük nincsen, mégis viccesek és jól használhatóak a tanításban. Ha sikerül a diákok figyelmét valamivel megfogni, elkapni, akkor érdemes ezeket használni, még akkor is, ha egy szigorú tudós kétségbe vonná a hasznát vagy értelmét. Pedig akkor sosem tudná meg, hogy mi köze az erdei mormotának és a rákevő makákónak a reformkorhoz!

Szerencsére az Európai Bioinformatikai Intézetben nem csak szigorú tudósok doolgoznak, hanem kifejezetten vicces kedvűek is. Így születlhetett meg a DeCode oldal (IDE KATTINTVA), ahol a legmagasabb tudomány ad randevút a szórakoztató értelmetlenségnek. Az oldalon beírhatjuk a nevünket (vagy bármilyen más legalább 5 betűs szöveget, lehetőség szerint ékezetek ésírásjelek nélkül), amit az alkalmazás aminosavsorrendként értelmez (ugyanis az élőlények fehérjéit felépítő 20 aminosav mindegyikét egy-egy betű kódoolja), ezt a sorrendet azután lefordítja a legvalószínűbb DNS sorrendre és már olvashatjuk is a nevünket DNS-ben.

Ha ez még nem lenne elég, akkor automatikusan végig is keresi az intézet adatbázisát, hogy megtalálja, az ott tárolt 187000 gén közül melyik hasonlít leginkább a névre. A nyertes fehérje tulajdonságait azután elolvashatjuk. Gondolom, a válasz már mindenkinek egyértelmű:

Széchenyi István DNS-ül AGCGAGGAGTGCCACGAGAACTACATCATCAGCACCGTGGCCAAC, ami legjobban az erdei mormota interleukin-12 komponensének génjéhez hasonlít, míg Kossuth Lajos AAGNNNAGCAGCNNNACCCACCTGGCCNNNNNNAGC, ami pedig a rákevő makákó egyik sejtciklus szabályozó génjéhez hasonlít kísértetiesen.

A Decode alkalmazással mindenki szívesen játszik és közben észre sem veszi, hogy bioinformatkával, genetikával ismerkedik.