Tesztek az informatika órán

Internet a tanórás - 2012. február 24.

Írta: Prievara Tibor

A tanítási órákon egyre nagyobb szerepet kap az értékelés, sőt az IKT eszközök segítségével történő értékelés. Ebben nagy segítségre vannak a szavazó rendszerek, de nem mindig állnak rendelkezésre. Biztos mindenkivel előfordult már, hogy nem maradt ideje saját kérdés sor összeállítására, ilyenkor jön jól egy olyan oldal, ahol kész online kitölthető teszteket találhatunk. Egy ilyen nincs kedvem, időm tesztet összeállítani időpillanatban találkoztam a következő általános iskolásoknak szóló informatikai teszt oldallal, amit ITT TALÁLHATTOK. Érdekessége az oldalnak, hogy évfolyamok és témakörök szerint rendezi a tananyagot. Minden kérdéssor elején leírja, hogy hány kérdést tesz fel témakörben. Egy kérdés megválaszolására 1 perc áll rendelkezésre, melyet a jobb felső sarokban található óra mutat.

Vannak feleletválasztós, párosító, kiegészítendő feladatok. Csak pontos helyesírással leírt szavakat fogad el. Ha valaki téveszt a program a következő kérdés előtt megmutatja a helyes választ, melyek pontjait számolja is. A teszt végén kiértékel:felhasznált időt, helyes válaszok számát mutatja és osztályzatot is ad.
Szintén az oldal részét képezi egy tananyag nevű rész, ahol az informatika anyagokat, mind a tanár, mind a diák szempontjából feldolgozza.  A  tanár részben kész vázlatokat találhatunk, segédanyagokkal kiegészítve.
Nagyon szívesen használom ezt az oldalt, mert viszonylag könnyű a használata, a gyerekek is pillanatok alatt megértik a feladatokat.