Arcok, képek

Internet a tanórás - 2012. szeptember 27.

Írta: Nádori Gergely

Amióta megjelent az internet és a digitális fényképezés, már nem az az egyszerű tanár problémája, hogy hol talál képeket, hanem az, hogy hol talál jó képeket. Hol találhat az ember biztosan releváns, érdekes képeket, ráadásul olyat, amit fel is használhat nyugodtan? Az USA Kongresszusi Könyvtára ilyen, de szerencsére nem kell Washingtonba utazni ahhoz, hogy a képgyűjteményében válogassunk.

Ha a Könyvtár saját válogatásában akarunk körülnézni, elég a Flickr képmegosztó megfelelő oldalára mennünk (IDE KATTINTVA). Nem csak ömlesztve találjuk itt a képeket, anem érdekes gyűjteményekben is. Ilyen például a 30-as, 40-es évek világát színesben bemutató sorozat (ITT), a kedvencek gyűjteménye, ami úgy jött létre, hogy sokakat megkértek, válasszák ki kedvenc 20 képüket és amit többen is választottak, az bekerült a gyűjteménybe (ezt akár mi is eljátszhatjuk).

Milyen tárgyakból jöhetnek jól ezek a képek? Természetesen történelem órán jók lehetnek az illusztráláshoz, angolból a képleíráshoz, de akár a kreatív írást is gyakorolhatják a diákok úgy, hogy egy-egy kép a kiindulópont.