Élelmezésügyi minisztérium

Internet a tanórás - 2012. december 15.

Írta: Nádori Gergely

Nehéz helyzetbe került Anglia a második világháborúban, mikor a németek tengeri blokád alá vonták. Egészen addig a szigetország élelmének 60%-a a tengeren túlról származott, ezért át kellett alakítani a teljes mezőgazdaságot, hogy pótolni tudja a kiesett termékeket. Erről szól a BBC nyolc részes dokumentumfilmje a Wartime Farm, a sorozatban egy történész és két régész próbál úgy élni, amiként a vidéki gazdák éltek egy farmon a háború évei alatt. A sorozat weboldala is érdekes (ITT TALÁLHATÓ), de még izgalmasabb, hogy az Open University-n keresztül izgalmas oktatási tartalmak is kapcsolódnak hozzá.

Egy játékban (IDE KATTINTVA) például kipróbálhatjuk, hogy mi miként tudtuk volna megszervezni az ország élelmezését. Ha ügyesek vagyunk, akkor jobbak is lehetünk, mint a minisztérium volt. Minden évben 4-5 paramétert kell beállítanunk majd egy dilemmában döntést hoznunk. Szintén érdekes lehet az a térkép, amin a háború alatt bekövetkezett éhínségeket mutatja be (IDE KATTINTVA).

Olyan gyakran tanítjuk a történelmet a katonai és politikai eseményekre koncentrálva, izgalmas lehet egy kicsit teljesen más szempontokkal is foglalkozni. Angolosoknak is izgalmas lehet ezzel a játékkal játszani, szókincs fejlesztésnek is hatékony.