A babaház - interaktív festmény

Internet a tanórás - 2009. július 9.

Írta: Prievara Tibor

Több okból is kedves számomra ez az oldal. Egyrészt megtanít egy csak kevéssé érdekes nyelvtani szerkezetet (felszólító mód), másrészt segít felkelteni a diákok érdeklődését a művészetek iránt - talán.

Mindenesetre, mielőtt folytatnám, álljon itt a Holland babaház (Dutch dollhouse) linkje (ITT TALÁLHATÓ AZ OLDAL), valamint az erről készült interaktív e-learning anyag, a szokásos videó bemutatóval (EHHEZ ITT LEHET HOZZÁFÉRNI).

Nos, ismét egy olyan anyagrészhez érkeztünk, amelyet nyelvtanárként nem annyira szeretek tanítani. Egyrészt a felszólítás, mint műfaj sem szimpatikus, de még nehezebb olyan - legalábbis nyomokban hitelesnek tűnő - helyzetet találni, ahol lehetne ezt gyakorolni, vagy tanítani. Persze vannak módszerek, de - lássuk be - azért elég gyakran történik a felszólítások tanítása egy fénymásolat segítségével, vagy éppen sok - az osztályteremben elvégezhető cselekvésre hívó - egyszerű felszólítással (pl. ‘menj az ablakhoz’, ‘nisd ki az ajtót’, ‘csukd be az ajtót’ stb.). Ezekkel alapvetően nincs semmi baj, bár amikor réges-régen és próbálkoztam ilyennel, a diákok vagy elhülyülték, vagy unottan megcsinálták. De végül is igazuk van, miért is kellene mindenkinek felállnia, leülnie, ajtót nyitogatnia stb. egyszerre?

 

Aztán rátaláltam a babaházas animációra. Eredetileg egyáltalán nem nyelvoktatásra tervezték, hanem a National Gallery of Art gyermekeknek szóló, a 17. századi holland festészetet bemutató interaktív játéka ez. Mindenesetre képzeljünk el egy 3 szintes babaházat, ahol MINDEN (de tényleg) interaktív, mozog, és hangot ad. Ha felébresztjük a gyereket, akkor felsír, összetörhetjük a tányérokat, és halljuk, ahogy valóban leesnek. Mindemellett beállíthatjuk például a fényviszonyokat, felkapcsolhatjuk a lámpákat, és még ezer egyéb különböző interakcióra van lehetőségünk.

Nyelvórán adhatunk utasításokat, és ellenőrizhetjük is - pl. hány számítógépen sír fel a kisgyerek, de használhatjuk akár még feleltetésre is úgy, hogy kihívunk valakit, a csoport utasításokat ad, a kivetítőnél álló diák pedig végrehajtja azokat. A szép ebben az, hogy nem fogja felelésként megélni senki sem a helyzetet.

A babaház rengeteg lehetőséget kínál, akár rajzórán, akár nyelvórákon. Kár lenne nem megismerkedni vele!