Sok matek szimuláció

Internet a tanórás - 2010. február 17.

Írta: Nádori Gergely

A Utah Egyetem matematikai szimuláció gyűjteménye (ITT TALÁLHATÓ) nem lenyűgüző megjelenésével fogja belopni magát a szívünkbe. Java alkalmazásokat találunk, amik általában nem olyan csicsásak, mint a Flash anyagok, viszont lényegesen megbízhatóbban és nagyon sokféle környezetben működnek.

Ha fellépünk az oldalra egy nagyon kényelmes mátrixba rendezve találjuk meg az anyagokat az ajénlott életkor és a téma alapján. Az életkor az óvodánál kezdődik és a 12. évfolyamnál ér véget, a témák pedig: számok és műveletek, algebra, geometria, mérés, adatelemzés és valószínűség. Mint látható az utóbbi kettő olyan, ami a hazai tantervekben is egyre nagyobb szerepet kap.

Személyes kedvencem az a szimuláció (ITT), ami a valószínűségek bemutatásához használható. Mindenki ismeri a mondást: Mekkora a valószínűsége annak, hogy egy majmot egy írógép elé ültetve az pont a Hamlet szövegét pötyögje be? Mint itt kiderül, nullánál nagyobb. A lenni vagy nem lenni szállóige betűiből húzogatunk véletlenszerűen és megnézhetjük, mikorra jön ki a megadott szó vagy kifejezés. Nagyon tanulságos.

A gyűjtemény nagyon nagy és nagyon hasznos érdemes böngészni!