Ökológia a számítógépen

Letölthető anyagok - 2010. október 4.

Írta: Nádori Gergely

Mindig nagy öröm, ha magyar fejlesztésről, magyar programról számolhatunk be, így van ez most is a Nature on Your Screen esetében is (ITT TÖLTHETŐ LE). Fiatal egyetemisták, Horváth Dávid és Balassi Márton készítették a programot, hogy azzal közelebb hozzák az ökológiai modellezést, a természet- és környezetvédelmi problémákat a diákokhoz.

Programjukkal díjat is nyertek a fiatal tudósok európai uniós versenyén Lisszabonban. Erről ITT OLVASHATUNK bővebben. Sajnos a program csak angolul érhető el és dokumentációja is hagy még kívánnivalót maga után, de láthatóan nagyszerű lehetőségeket rejt.

Bár a saját többé-kevésbé stabil ökoszisztémák megtervezése nem egyszerű feladat, a programhoz adott előzetes beállításokkal nagyon érdekes kísérletek végezhetők. Megvizsgálhatjuk, milyen hatással lehetnek rovar-ölőszerek vagy invazív fajok egy-egy ökoszisztémára.

Az oldalon még részletes óravázlatokat is találunk (sajnos ezt is csak angolul), amikben kétszer 45 perc alatt az alapfogalmak bevezetésétől az egyes konkrét problémák és helyzetek önálló vizsgálatáig juthatnak el a diákok. Nem csak az ökológia miatt, hanem alapvetően a modellezés használatának bemutatásában is jó szolgálatot tehet a program.