Sorozatok nyelvtanulóknak - mit nézzünk?

Nyelvoktatás - 2012. szeptember 28.

Írta: Prievara Tibor

Legalább olyan fontos az informális, mint a formális tanulás - hiszem én is. Ezért is van az, hogy évente egyszer összegyűjtöm azokat a sorozatokat, amelyek érdekesek lehetnek nyelvtanulóknak. Minden esetben igyekszem linkeket is adni, hogy egyetlen kattintással lehessen is nézni a filmeket (nem felirattal). Természetesen előfordulhat, hogy egyes linkek már nem lesek, de a megadott oldalon általában több elő link is található. Az idei sorozatok a következőek: kötelező a Homeland című dráma, nagyon izgalmas, nézhető, és elgondolkodtató. Ha valaki a kevésbé cizellált akció-sorozatokat kedveli, talán a Covert Affairs lehet érdekes - rosszabbul megírt, erősen CIA propaganda-ízű, de azért nézhető. A lapozás után további 10 sorozatot ajánlunk - linkekkel!

Erős brit anyag a Bad Education, ahol sajnos erősen sztereotípek a szereplők, de valahogy mégis sikerült vicces karaktereket találni - különösen az igazgató van eltalálva, akit, többek között arra is felszólítottak, hogy hivatalos levélben tartózkodjon a brother from another mother megszólítástól. Charlie Sheen közepesen rosszul sikerült új - részben saját - próbálkozása az Anger Management című sorozat ... nem tudom, hogy folytatják-e majd, de azért egynek elmegy! Ha valaki szeretne tájékozott lenni (egy amerikai szemével), akor esetleg kattintson a 60 minutes című híres hírháttér műsorra, akit viszont a hírműsorok készítése érdekel sorozatba ágyazva, annak ajánljuk a nem olyan rossz, The Newsroom címűt. Nekem titkos kedvencem volt egy ideig a sajnos leállított Outsourced, ahol egy amerikai csetlik-botlik az indiai telecenteres kultúrában. Ha inkább kegyetlen multi-valóságra vágyunk viccesen, akkor a Better Off Ted lesz a nekünk való anyag. Végletekig cinikus, helyenként mintha nem is amerikai lenne (sajnos ebből sem készítenek újabb részeket már).

Diákjaim ajánlották az Episodes című sorozatot, ahol a Friend Joey-ja alakítja saját magát egy angol szerzőpáros körítésével - közepes sikerrel, de azért lehet belőle tanulni angolul :) Hamisítatlan (erősen erotikus szókimondással elegy!) brit sorozat a Coupling, amit szoktak az angol Friends-nek is hívni néha. Csak persze angol, ami jelenthet akár jót is! Szuper-geek sorozat az IT Crowd, azt gondolnánk, hogy csak kockáknak jelent szórakozást, pedig nem is. Bárki jól szórakozhat rajta!