Képregény, képregény, képregény

Nyelvoktatás - 2013. február 28.

Írta: Prievara Tibor

Történetmesélést tanítottam (volna) egyszerű képregények alapján, de kiderült, hogy nem is olyan könnyű olyan képregéyneket találni, amelyek elég egyszerűek, van történetük és lehet róluk B1 szinten beszélni. Addig keresgéltem, mígnem összegyűlt 15-20 olyan oldal, ahol vagy képregényeket lehet olvasgatni, letölteni, vagy éppen saját magunk készíteni. A lapozás után szólunk az összes érdekesnek és/vagy hasznosnak talált oldalról. Sok van, érdemes lapozni :)

Először röviden azokat nézzük, ahol le lehet tölteni képregényeket. Már írtunk a Calvin and Hobbes keresőről, ahol tematikusan is rendezgetve vannak a képregények. A Children's comic books oldalán rengeteg klasszikus darab található, Tintintől kezdve Walt Disney vagy éppen Indiana Jones történetekig (ha nem látjuk a főoldalon a kedvencünket, használjuk a keresőt, beírva a képregény címét, joggal reménykedhetünk). A Go comics gyűjteményében rövidebb, 3 képből álló képregényeket találhatunk.Ha internetbiztonságról szóló képregényt szeretnénk, a Microsoft ilyet is készített, INNEN TÖLTHETŐ LE (pdf formátumban!), itt pedig csak Disney történeteket találhatunk.

Természetesen akkor is igen bő a kínálat, ha nem fogyasztani, hanem készíteni (vagy éppen a diákjainkkal készíttetni) szeretnénk képregényeket. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány interaktív képregénykészítő oldal: ha LEGOból szeretnénk alkotni, nem lehet akadály, írtunk már a MakeBelief-ről is, de a Pixton is szóba került a TanárBlogon, csakúgy mint a Comics creator, vagy a Bitstrip. Gyerekeknek szól a KidsSpace. A GoAnimate segítségével videóvá alakíthatjuk a képregényünket, a ToonDoo is az összetettebb oldalak közé tartozik - az ezzel járó magasabb funkcionalitással. Ha Garfield-rajongók vagyunk, ITT készíthetjük el saját képregényünket. Ha viszont az akcióhősökre bukunk, IDE érdemes kattintani (Super action comic maker az oldal neve). Végül a Chogger-t ajánljuk, amivel egyszerűen lehet viszonylag vicces képregényeket készíteni.

Ennyit találtunk ma, képregénygyártásra fel! :)