Komoly játékok

Tíz weboldal... - 2013. május 22.

Írta: Prievara Tibor

Egyáltalán nem új fogalom az edutainment vagy a gamification itt, a TanárBlogon. Általában amellett szoktunk érvelni, hogy a gamification miért NEM azt jelenti, hogy számítógépes játékokat játszanak a gyerekek, és ezt továbbra is így gondoljuk. Ugyanakkor léteznek ún. komoly játékok, amelyek annyiban különböznek a hagyományos számítógépes játékoktól, hogy elsődleges céljuk az, hogy valamit tanítsanak, és csak mellékesen szórakoztatnak. A lapozás után összegyűjtöttünk 10 ilyen játékot (sokkal több van), amelyek több kategóriába sorolhatóak. Léteznek szimulációk, olyan játékok, ahol döntéseket kell hozni, vagy éppen társadalmi problémák kezelését segítő játékok.

1 Kezdjük egy régi kedvencemmel, a Food Force nevű játékkal, amely ugyan vizuálisan már elég meghaladott, de intenzíven képes lekötni egy gimnazista osztályt 60-75 percig. Innen letölthető a játék (mivel letölthető, nincs szükség élő internet kapcsolatra ahhoz, hogy játszhassuk, de azért legyen elég hely a gépen, arra figyeljünk).

2 Ez a nagyon egyszerű, ám kíméletlen és kegyetlen játék azt mutatja, hogyan válik egy nép terroristává (ez egy ún. newsgame, amely a világ eseményeiben segít eligazodni). A feladatunk csak annyi, hogy egy városban megpróbáljuk kilőni a terroristákat úgy, hogy a civileket ne öljük meg. Nem nagyon lehet, amint ez kiderül. ITT TALÁLHATÓ a játék.

3 A Darfur is dying című játék a darfuri humanitárius katasztrófa áldozatainak a helyzetébe segít belelátni.

4 Ebben a játékban úgy kell zöldséget és gyümölcsöt árulnunk, hogy nem fertőzzük meg a vevőket semmilyen kórokozóval.

5 Én rendkívül szeretem az EdHeads oldalát, pont olyan játékokat találok ott, amilyeneket én szívesen csinálnék. Nagy siker volt csoportjaim körében a mobiltelefon tervezésről szóló óra (ITT ÍRTAM róla), de szintén izgalmas a careers choice, ami nem is kifejezetten játék, egyszerűen elmesélik azt, hogy egyes munkakörökben mi mindent kell csinálniuk az embereknek (ITT TALÁLHATÓ az oldal), de a főoldalon sok (elsősorban orvosi jellegű) játékot találhatunk még.

6 Érdekes lehet az Amnesty international szimulációja a halálbüntetésről (ITT TALÁLHATÓ).

7 Az amerikai történelmet élhetjük át a Mission US című alkalmazás segítségével, érdemes ITT kipróbálni.

8 Íme egy egyszerűbb online verziója a Cut the rope nevű népszerű játéknak, a neve Refraction, és elég ötletes (bár vizuálisan talán hagy kívánnivalót maga után).

Ennyi tehát mára az edutainment világából, sajnos nagyon kevés dolog van magyarul (vagy magyarul is), de talán a gondolat, ami az alkalmazások fejlesztőinek az agyában motozhatott, talán így is 'átjön'.