3D kurzus 4 órában

Tippek, trükkök - 2016. december 28.

Írta: Nádori Gergely

hoemberSzerencsére egyre több iskolába kerül 3D nyomtató, persze nagy kérdés, hogy mihez kezdenek vele. Hiába nagyszerű eszköz, érdemes átgondolni, miként vezeti be az ember. Adja magát az ötlet, hogy valamelyik gyűjteményes oldalról töltsünk le modelleket és azokat nyomtassuk (ilyen oldal például a Thingiverse vagy a Sketchfab), de ez könnyen lehet zsákutca, nem fejleszti sem a mérnöki szemléletet, sem a kreativitást. Az utolsó tanóráin kipróbáltam mennyit tud megtanulni a 3D modellezésből néhány érdeklődő 14 éves, ha van rá négy tanóránk. A feladatuk az volt, hogy tervezzenek hóembert, de ehhez fokozatos egyre nehezebb programokat használtunk. A hóember mindenkinek ismerős és egyszerű forma, amit könnyen lehet fejleszteni, bonyolítani.

Az első 45 percet a Sculptris töltötte ki (ITT ÍRTUNK RÓLA). Ezzel a programmal is készült néhány modell, amiket 3 cm-es magasságban nyomtattam ki. A délután megcsinált hóemberek másnap reggelre már készen is voltak, hála a Craftbotunknak.

A következő 45 percet a Tinkercad vette el (EZ ITT VAN). Ebben a rogramban már jobban lehet tervezni, van méretezés is. Ez alatt az idő alatt pont elkészültek a hóemberek, amik másnapra már készen is voltak.

A harmadik és negyedik órán az OpenSCAD programmal dolgoztak (ITT ÍRTUNK RÓLA), ebben kódból lehet 3D-s tárgyakat készíteni. 20 percben bemutattam a diákoknak a programot, és megkapták azt a sorvezetőt is, ami INNEN LETÖLTHETŐ. Természetesen ezek a modellek lettek a legjobbak, itt látható is a végeredmény:

hoemberek