Bemutatkozik a Digipédia

Hírek - 2016. január 16.

Írta: Prievara Tibor

blog Nagy örömmel mutatjuk be a TanárBlog legújabb konkurens oldalát, a Digipédiát :) Persze ez csak vicc, hiszen minden olyan kezdeményezésnek, amely megpróbálja előbbre vinni azokat az ügyeket, amelyek (legalábbis nekünk itt, a TanárBlogon) fontosak, helye van a TanárBlogon. Az oldal szerkesztőjétől, és üzemeltetőjétől, Bujáki Tibortól kértük azt, hogy mutassa be blogját. A lapozás után az általa írt, szerkesztetlen bemutatkozás olvasható. Az oldal pedig ITT TALÁLHATÓ

A „Digipédia – IKT az iskolában” oldal eszméje, mint ahogyan az oldalon is olvasható, a következő:

Nagyon gyakran tapasztalom oktatói körökben, hogy az IKT-t, digitális eszközöket, a számítógépet, vagy bárhogy is nevezzük, mintha valamiféle misztikum lengené körül. Valaki túlmisztifikálja, valaki isteníti, mások esetleg tüntetően elutasítják, esetleg szorongással gondolnak rá.

Alapvetően annyit szeretnék elérni, hogy kicsit tisztábban lássanak kollégáink abban, hogy hogyan és mire is lehet használni a modern technológiát az iskolában (is). Merthogy nagyon sok mindenre, az biztos, és hogy a mai oktatásnak erre a nagyon sok mindenre érzésem szerint valószínűleg nagy szüksége van.

Ehhez viszont nélkülözhetetlen maga a tanár, aki a technológiát kreatívan használni és adaptálni tudja, ezért a „Digipédián” azokat az alapvető tudáselemeket tesszük a középpontba, amelyek motiválják és bátorítják azokat, akik eddig bizonytalankodtak az első lépés megtételét illetően. Viszont ha megteszik ezt az első lépést, akkor tapasztalatom szerint a későbbiekben azon morfondíroznak, hogy miért is nem használták eddig ezt a sok hasznos dolgot.

Így ez az oldal azért jött létre, hogy megadja az alapvető technikai segítséget ahhoz, hogy minden tanár képes legyen saját személyre szabott digitális eszköztárának kialakítására és annak eddigi repertoárjával való zökkenőmentes harmonizálására.

Végül a fő tartalmak:

• Interaktív tábla használata, ötletek, tippek

• IKT-műhely (elengedhetetlen IKT ismeretek, amelyekre szükségünk lesz tanári munkánk során)

• Hasznos és kiindulópontként szolgáló linkek gyűjteménye

• Segédanyagok, tananyagok jó gyakorlatként, ahol szívesen látjuk külső szerzők jó gyakorlatait is