Betűtípusok diszlexiásoknak

- 2017. december 4.

Írta: Prievara Tibor

Az alábbiakban Majoros-Geréby Ádám írását tesszük közzé. Ajánljuk szeretettel.

A Nemzetközi Diszlexia Szövetség szerint az USA-ban a gyermekek 5-6%-a kap fejlesztést olvasási nehézségeinek leküzdésére, de becsléseik szerint 15-20%-ra tehető azok száma, akinek bármilyen írott szöveg feldolgozási nehézsége akad. Jelenlegi tudásunk szerint a diszlexia örökletes, inkább az agyműködéshez, mintsem struktúrájához kapcsolódik, így feltételezhetjük, hogy ezek a számok nem csak az Egyesült Államokra vonatkoznak, hanem a helyzet globálisan is hasonló. Ebben az esetben viszont alsó hangon is 1,1 milliárd ember érintett az alábbi olvasási nehézség valamelyikében (ha nem is az összesben).

-az o, e és c betűk megkülönböztetésének nehézsége

-a b és p, valamint a d és q pár összekeverése

-a leírt betűk és kiejtett hang összekapcsolásának hiánya

-rövid szavak akár teljesen visszafele jelenhetnek meg számára

A lista folytatódik még. A könnyebb megértés érdekében Victor Widell készített egy JavaScript kódot és egy hozzá tartozó bemutató weboldalt ami honlapok szövegén mutatja meg, milyen érzés lenne azt a fentebbi tünetek mellett olvasni. (Az idegen honlapok tartalmát átalakító alkalmazás nekem sajnos nem működött megfelelően, de lehet próbálkozni vele itt

Miután az interneten elérhető tartalmak jelentős része szöveg, ezért több olyan próbálkozás is született, hogy segítsünk az ezzel a nehézségekkel együtt élőknek. Az itt látható mindkét ötlet lényege, hogy az általunk használt böngésző betűtípusát változtassuk meg olyanra, melyben minden karakter egyedi (pl. a d és p nem egymás elforgatottjai), a ritkítás, a betűméret és az alak is a könnyebb felismerést és azonosítást segíti elő.

A dyslexie font egy magáncélra ingyenes, cégek számára fizetős szoftver, melynek fejlesztése során egy felhasználóbarát környezettel igyekeznek segíteni: telepítés után a lehető legtöbb szoftverünk alapértelmezett betűtípusa a dyslexie lesz. A szoftver hátránya, hogy a fejlesztők lassan – néha soha – nem reagálnak a felmerülő kérésekre, változtatási igényekre.

Ezzel szemben az OpenDyslexic – ahogy azt neve is sugallja – nyílt forráskódú szoftver. Telepítése kevésbé felhasználóbarát, mint az előző megoldásé, ellenben itt a fejlesztők hosszú éveken keresztül igyekeztek finomítani az eredményt, hogy a lehető legnagyobb segítséget tudják nyújtani az olvasási nehézségekkel küzdőknek. Itt telepítés után szükségünk lesz arra, hogy böngészőnkben hogyan jelenhessen meg ez a betűtípus: A Firefoxhoz itt, a Chrome-hoz pedig ezen a linken találunk segítséget.