Egy angoltanár élete a ChatGPT-vel

21. századi tanár - 2023. január 30.

Írta: Prievara Tibor

Alig tértünk magunkhoz a COVID alatti online oktatás okozta sokkból, amikor egy újabb csapás érte a pedagógiát: megérkezett, és rohamosan terjed a ChatGPT, ismét újraírva mindent, amit az iskoláról, a pedagógia szerepéről gondoltunk. Eddig mondhattuk azt, hogy 'jó, jó a tesztek nem működnek az online oktatásban, de majd az esszék!'. Erre jön ez, és 20 mp alatt kiváló esszéket ír. Aztán gondolhattuk azt, hogy a kreativitás fejlesztése lehet a cél, de a ChatGPT szintén 20 mp alatt ír remek, érzelemdús verseket a macskák ellen Leonard Cohen stílusában. Mit nyerünk, mit vesztünk, és mi marad nekünk?

Az első gondolt az, hogy angoltanárként nekem a ChatGPT áldás abból a szempontból, hogy bármilyen íráshoz remek mintát kaphatunk, kiváló angolsággal. Írattam a turizmus ellen érvelő esszét vele, ami remek minta volt a diákoknak. Ehhez kapcsolódóan fontos, hogy a készülési időt is lerövidíti. Vége van azoknak a hosszú óráknak, amíg elkeseredetten próbáltam autentikus példamondatokat vadászni egy nyelvtani tézis tanításához. Ez most nekem is csak 20 mp. Pl. kértem nyelvtani feladatsort egy megadott témában, megadott nyelvi szinten. Itt egy kicsit megnyugodhatunk (még úgy pár hónapig) mert a nyelvi szintek belövésem még nem megy jól az AI-nak. Haladó mondatokat kértem, rendszeresen kezdő mondatokat kapok. Emellett hajlamos nagyon restriktíven értelmezni a kérésemet, azaz ha melléknév fokozása a téma, annak csak egy verzióját ismeri. De ez is scak (nem is sok) idő kérdése.

Szóval mi lesz így velünk? Mi lesz a z iskola, a tanár feladata egy ChatGPT uralta világban? Mi lesz a tankönyvekkel? Kié lesz a jogdíj, vagy a szerzői jog, ha én a ChatGPT felhasználásával nyelvtankönyvet adok ki, netán esszégyűjteményt, vagy érettségi feladatok minta megoldását?

Sok-sok érdekes, fontos kérdés, használjuk és ámulunk még rajta, amíg ez nem lesz a normális. Aztán érkezik a következő sokk. Mert, hogy érkezni fog, abban biztosak lehetünk. Addig is: hogyan alkalmazkodjunk az ilyen ütemben változó világhoz?