Egy éves projekt

Termtudos ötletek - 2017. július 1.

Írta: Nádori Gergely

boritoA mestermunka sokféle pedagógia rendszerben kap szerepet, a középkori céhektől kezdve a Waldorf-iskolákig. Az én iskolámban kicsit hasonló szerepe van a 11. évfolyamban (amikor amúgy a második idegen nyelvet tanulják a diákok) az éves projektnek. Egy éven keresztül kell valami olyanon dolgoznia a diákoknak, amivel demonstrálják, hogy mire képesek már, mit tanultak a nálunk eltöltött négy év alatt. Ezek a munkák mindig tanulságosak, néha egészen kiemelkedőek. Mezey Dorka, akinek a kémia a kedvenc tantárgya úgy döntött, hogy gyerekeknek ír kémiai ismeretterjesztő könyvet és hozzá saját maga megtervez és elkészít egy modellező készletet.

Így született meg Az ősrobbanás hősei című könyv, amiben elemek, atomok történeteit olvashatjuk és ezáltal végigkövethetjük nagyjából mindazt, amiről az általános iskolai kémia szól. A könyv mellé készült egy modellező készlet, aminek darabajait Dorka maga tervezte (OpenSCAD programozási nyelvben) és 3D nyomtatóval ki is nyomtatta az iskolában.

Hogy mindez kerek legyen, még egy kis filmecske is készült az egész projektről:

Gyakran mondogatjuk, hogy a modern technika különleges dolgokra teszi képessé a diákjainkat, azt gondolom, ez is jó példa erre.