Egy hónap a TanárBlogon

Hírek - 2024. április 20.

Írta: Nádori Gergely

ujsagolvasoÖzönlenek az izgalmas és érdekes cikkek a TanárBlogon, a címlapra csak néhány fér ki közölük, ezért azt gondoltuk, érdemes lenne egy ajánlót írni, hogy csak ebben a harminc napban mi minden jelent meg itt nálunk. A fő témánk természetesen a mesterséges intelligencia tanórai használata, ami nem is csoda, ez a legnagyobb kihívás és a legnagyobb lehetőség bárkinek, aki tanít. A mélyebb elméleti eszmefuttatások mellett bőségesen írtunk gyakorlati tanácsokat és ötleteket is.

Kínáltunk egy EGYSZERŰ KÉPGENERÁTORT, amivel szövegből lehet képeket csinálni, akár regisztráció nélkül is.
Egy konkrét ÓRAVÁZLAT adott példát arra, hogyan lehet a diákokat bevezetni a ChatGPT és társai használatába. Leírtuk azt, milyen tapasztalataink voltak az órán.
Saját tapasztalatunk, hogy a digitális bennszülöttek nem feltétlenül bánnak könnyen a mesterséges intelligenciával. Egybegyűjtöttük, MIT ÉRDEMES ELMONDANI RÓLA.
A mesterséges intelligencia technikai hátterét is könnyebb megérteni és akár elmagyarázni is a diákoknak egy remek VIZUALIZÁCIÓVAL.
Hosszabb és filozofikusabb írás volt, amiben arról töprengtünk MIKÉNT ALAKÍTJA ÁT a tudást a mesterséges intelligencia. Lehet, hogy fontos lesz minél több filozófiát és nyelvészetet tanulni a jövőben?
A sok elmélet mellé belefér az új eszközök bemutatása is, például HÁROM IZGALMAS KÉPSZERKESZTŐ.
Néha a természetes intelligenciáról is érdemes beszélni, erre lehet fantasztikus eszköz EGY VIDEÓGYŰJTEMÉNY, amiben tudósok, művészek mesélnek mindenről.
A klasszikus Turing-teszt már nem kihívás a mesterséges intelligenciának, de az ÓRÁN jópofa játék lehet, ami biztosan arra készteti a gyerekeket, hogy angolul beszéljenek.
Arra is figyelmeztettünk mindenkit, hogy VESZÉLYES ÁLHÍR terjed a diákok között, jó ha tudunk róla.
Egy újabb óravázlat került terítékre, amivel a diákok NYOMOZHATNAK a mesterséges intelligencia jeleit keresve, fel sem tűnik nekik, hogy a képek leírásának máskor unalmas témakörét gyakorolják közben.
Kifejezetten kezdőknek szánt nyelvórára készíthetünk magunknak segédet a ITT LEÍRT módon, garantált az interaktív nyelvóra.
Megmutattuk, hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a feladatok generálásában, az így elkészült emelt szintű BIOLÓGIA FELADAT le is tölthető az oldalunkról.
A mesterséges intelligencia nem csak lehetőség, hanem kihívás is, igazi fegyverkezési verseny zajlik a szöveggeneráló oldalak és a generált szöveget lebuktató eszközök között, HOGYAN HASZNÁLJUK KI EZT AZ ÓRÁN?, adunk rá ötleteket.
Azt is megírtuk, hogy milyen tapasztalatokkal jár, ha BEENGEDJÜK AZ ÓRÁRA a mesterséges intelligenciát.
Nem vitás, hogy a mesterséges intelligencia a legforrób téma jelenleg az oktatásban, de azért néh jó offline dolgokkal is törődni, ajánlottuk például EGY TUCAT TÁRSASJÁTÉKOT, amiket hatékonyan lehet a tanításban használni.
Levezetésnek belefért még egy új eszköz, a VARÁZSSZIVACS bemutatása is. Természetesen ez is mesterséges intelligenciát használ.
Ennyit kínálunk egyhavi előfizetésért, vagyis 999 forintért, meg természetesen azt a többezer cikket is, amik az elmúlt másfél évtizedben gyűltek össze itt a TanárBlogon. Az előfizetés mikéntjéről ITT LEHET TÁJÉKOZÓDNI.
Kellemes olvasgatást!