Egy hónap a TanárBlogon

Hírek - 2024. május 19.

Írta: Nádori Gergely

ujsagolvasoAz elmúlt négy hétben sem kellett unatkoznia annak, aki előfizetett a TanárBlogra (akár havi 960 forintért!), még akkor sem, ha a korábban már megírt közel tízezer cikket már fejből tudja, mert bőségesen jelentek meg új írások is. Nekünk is a mesterséges intelligencia hatása a legizgalmasabb a tanításra, így a cikkek zöme is ezzel foglalkozik. Az előfizetés menetéről IDE KATTINTVA találtok segítséget.

Megírtuk, hogy gyakran azért csalódás a mesterséges intelligencia használata, mert mások az elvárásaink, mint amit az valóban tud, fontos, hogy az ELVÁRÁSAINKAT IGAZÍTSUK A VALÓSÁGHOZ. Elemeztük, hogy lépéseken keresztül jelenik meg az AI az ISKOLA MINDENNAPJAIBAN. Ha valaki körülnéz az AI eszközök között, meg fog döbbeni azon, hogy mennyi és milyen létezik, de nem minden arany, ami fénylik, erről szó a NAGY AI SVINDLI című írásunk. Valószínűleg nincs olyan aggodalom a mesterséges intelligencia megjelenésével kapcsolatban, ami teljesen alaptalan lenne, ezért is érdemes az AI AI BIZTONSÁGÁNAK SZINJEIRŐL beszélni. Saját tapasztalataink alapján kezdtük el megírni, hogy MIRE JÓ, ÉS MIRE NEM a mesterséges intelligencia a tanításban, hogyan változtatja meg az életünket és mi az, ami csak ábránd. Amikor jól működik, akkor hihetetlen mértékben képes segíteni a mesterséges intelligencia a tanár munkáját, mutattunk egy OLYAN RENDSZERT, ami egy felturbózott tanulásmenedzsment rendszer. Meglehet, hogy egy nap majd mesterséges intelligencia tanárok váltják ki a munkákat, de jelenlegi tapasztalataink szerint MÉG NEM EGYHAMAR, de az is lehet, hogy ezekből jelenleg pont a TANULÁS LEGFONTOSABB KOMPONENSE hiányzik, így egy jó darabig nem kell még féltenünk az állásunkat. Mivel a mesterséges intelligenciát teljesen amúgy sem fogjuk kitiltani a diákok életéből, fontos lenne mihamarabb, hogy kitaláljuk a helyes használatának SZABÁLYAIT a diákok számára, erre mutattunk egy példát.

Mutattunk egy óravázlatot, ami hátrányos helyzetű gyerekeknek is segített a NYELVTANULÁSBAN, egy másikat, amiben a SZÓBELI FELVÉTELIT szimuláltuk. Egy másik órán a diákok FOGALMAZÁST ÍRTAK, de csak AI-t használhattak hozzá, mégis nagyon sokat tanultak. Egy eredetileg tanáraknak szánt AI alkalmazást egy kis csavarral izgalmas TÖRTÉNELEM órákhoz tudtuk felhasználni.

Egészen megdöbbentő tud lenni, hogy pár trükkel még a csak szövegesen kommunikáló AI-k is mi mindenre képesek, bemutattuk például, hogy miként tudnak bármilyen anyagból GONDOLATTÉRKÉPET KÉSZÍTENI. Bemutattunk egy kifejezetten igényes KÉPSZERKESZTŐT, amit a mesterséges intelligencia segít. MEMORITERT tanulni senki nem szeret, ezért jön kapóra hozzá egy AI eszköz. Időkitöltőnek is remek lehet egy RAJZOLÓS JÁTÉK neurális hálókkal. A KUTATÁSHOZ, tudományosabb munkákhoz is használható már AI, mutattunk erre is egy eszközt. Megkaptuk a hírt és gyorsan meg is osztottuk, hogy újabb AI VÁLT ELÉRHETŐVÉ már Európában is.

Az érettségi hónapjában mutattunk egy TEMATIKUS KERESŐT a feladatokhoz. Egyszerű dolognak tűnik, de mégis megdöbbentő, hogy a világ bármely pontján láthatjuk, MERRE FÚJ A SZÉL egy térképen. Az internetbiztonság egyre fontosabb téma, a bemutatott kisfilm a SZÜLŐKET PRÓBÁLJA FELVILÁGOSÍTANI.

A legnagyobb hírünk, hogy előfizetőinkkel együtt belefogtunk egy, a mesterséges intelligencia oktatási használatáról szóló KÖNYV ÍRÁSÁBA.

Aki előfizet a TanárBlog, az mindezen felül még a havonta rendezett webináriumainkra is ingyenes jöhet.

Az előző négy hét összefoglalója IDE KATTINTVA olvsható!