Fontos témákról nagyon rosszul

Letölthető anyagok - 2016. szeptember 11.

Írta: Nádori Gergely

same worldVannak nagy kérések, amik mégis ritkán jelennek meg az iskolában. Pedig a mostani, globális világ nagyon sok kihívással küzd, olyanokkal, amik leginkább a ma iskolásait érintik. Környezeti igazságosság, klímaváltozás, környezeti migráció fontos, a jövőnket meghatározó témák. A SAME World okattási csomag azt ígéri, hogy ezekkel foglalkozhatunk majd az órákon. Most már magyarul is elérhető IDE KATTINTVA, de nagy kár, hogy a magyarítás nem lett a legsikeresebb, annyira nem, hogy nem is szívesen ajánlanám senkinek.

Láthatóan egy fordított anyagról van szó, a fordítás minden nyűgjével. Sok a magyartalan mondat, sok a tükörfordított kifejezés. Ezeken egy nyelvi lektor könnyen tudna javítani, de van más baj is. Az anyag egyértelműen az angolszász iskolarendszer logikját követi, a tantárgyak között így lehet írás (ami nem azonos a mi szépírásunkkal), tudomány (ami a természettudományokat jelentené) és így tovább, nagyon nehéz lenne megtalálni azt a tantárgyat, azt a témakört, azt a tanórát, ahová ezeket a foglalkozásokat be lehetne illeszteni. Gond van a nyelvvel abban is hogy ugyan a foglalkozástervek magyarul vannak, azok az anyagok (pl. filmek), amikre épülnek nem lettek lefordítva, a gyapottermelésről szóló filmhez sajnos még felirat sincsen magyarul, de erre nem figyelmeztet a leírás.

Az egész anyagon az látszik, hogy nem tanárok készítették, nem próbálták ki hazai környezetben, így aztán nem is csoda, ha nem nagyon fogják használni. Kár, mert a cél nemes.