Gondolattérkép, a csodaeszköz

Tíz weboldal... - 2014. február 15.

Írta: Nádori Gergely

MindmapNem mindenkinek megy a szövegek értelmezése. Vannak diszlexiások, vannak vizuális típusok, akiknek kifejezetten nehéz, ha tömör szöveggel kell megbirkózniuk. Nem csak nekik, hanem mindenkinek hasznos lehet, ha a tanultakat valamilyen vizuális formában is láthatják, ere való a gondolattérkép, a koncepciók ábrázolása. A gondolattérképek készítéséhez kifejezetten jó segítség lehet egy program vagy alkalmazás, be is mutatunk párat.

Elsőre azt gondolja az ember, hogy a gondolattérkép az összefoglaló órán jöhet jól, hiszen ekkorra már ismerik a diákok a fogalmakat, tudják, hogy miket kell elhelyezniük a térképen. Így is van, az összefoglalásnak kifejezetten hasznos eszköze lehet. De nem csak itt van értelme, az is hasznos lehet, ha a diákok egy-egy témakör elkezdése előtt készítenek arról gondolattérképet. Hajlamosak vagyunk ugyanis elfelejteni, hogy a diák feje sosem üres, mindenről van benne elképzelés (bár meglehet pontatlan vagy hiányos), a tanítás feladata, hogy ezeket a meglevő koncepciókat fejlessze, építse tovább vagy cserélje le jobbakra. Ha elkészül egy gondolattérkép az adott témakör tanulásának elején, akkor láthatjuk, mi az, amit a diák gondol. A tanulmányok során pedig folyamatosan egészíthetik ki az újabb fogalmakkal, alakíthatják át a kapcsolatokat. Így nem csak a témakör végére készül el a gondolattérkép, hanem folyamatosan alakul. Készülhet a gondolattérkép kollektíven, csoportokban is természetesen.

Most pedig következzen pár gondolattérképező alkalmazás:

  • A Sticky Sorter nagyon egyszerű, Post-it cetliket pakolgathatunk rajta csoportokba. Az így elkészült csoportosítást letölthetjük Excelbe is.
  • Ingyenes, de kifejezetten profi szoftver az XMind, ebben sokféle kis grafikával lehet a térképeket szinesíteni.
  • A Coggle webes alkalmazás, ingyenes és nagyon webkettes kinézetű gondolattérképek készíthetők vele.
  • Hasonló a Bubbl.us is, ebben többen is dolgozhatnak együtt egy-egy térképen.
  • A FreeMind ingyenes és nagyon sokrétű szoftver, egészen professzionális lehetőségekkel.
  • A MindMeister nincs ingyen, de szabadon kipróbálható. Szép is, összetett is és sok kollaborációs lehetőség van benne.
  • Ingyenes, szép és a kollaborációra kihegyezett a MindMaple Lite.
  • A Windows 8 használóknak lehet érdekes a NovaMind, amit kifejezetten az érintőképernyős használathoz fejlesztettek ki.
  • A FreePlane Portable erősége, hogy semmit nem kell hozzá installálni, egy pendrive-on vihetjük a gondolattérképet és a programot is hozzá.
  • Hogy meglegyen a 10 alkalmazás, álljon itt az EDraw gondolattérkép szoftvere.