Híres emberek napi rutinja - interaktív infografika

Nyelvoktatás - 2015. január 10.

Írta: Prievara Tibor

routines Zseniális, egyszerű és mégis sok-sok dologra használható infografikát találtunk. Az ITT TALÁLHATÓ interaktív grafika azt mutatja be, hogy híres emberek milyen rendszerben élték mindennapjaikat. Közel harminc híresség napi rutinját követhetjük, köztük Thomas Mann, Beethoven, Vonnegut, Kant, vagy éppen Murakami életének eseményeit. Mindegyik ismert emberről egy rövid leírást is találhatunk, ami segíthet, ha órán használnánk az anyagot, nem kell magyarázni, ki is volt Styron, Amis vagy éppen Nabokov. Emellett izgalmas, hogy a megadott 6 kategóriát (kreatív munka, alvás, napi teendők, pihenés/étkezés, mozgás és egyéb) külön színnel jelzik nekünk, sőt, azt is megtudhatjuk, hogy mi volt az adott ember életében az, amit a kategóriában végzett (pl. ki sétált, ki futott vagy éppen gyúrt testmozgás gyanánt). Órán további lehetőségeket is kínál az oldal ...

Megtehetjük péládul azt, hogy mindenkinek 10 állítást kell megfogalmazniuk a híres emberekkel kapcsolatban (pl. Thomas Mann többet sportolt, mint Mozart, vagy a Legtöbb híresség sziesztázott.), a többieknek pedig az infografika alapján el kell dönteniük, hogy igazak vagy hamisak az állítások. Lehet bonyolítani, és nyitott kérdéseket is megfogalmaztatni (pl. Milyen formáit választották a testmozgásnak, vagy Jellemezd az írók alvasi szokásait a zeneszerzőkhöz képest.).

Megtehetjük aztán azt is, hogy a híres emberek neve mellett megjelenő 'i' gombra kattintva mindenkiről meg kell keresniük egy-egy érdekes és/vagy új információt, és ebból egy gyűjteményt összeállítani. Lehet mindezt saját magukra is vonatkoztatni - ki az a híresség, akinek az életritmusa a legközelebb áll az ő életükhöz?

Látható, hogy bár ez csak egy egyszerű és technikailag sem túlbonyolított infografika milyen sok lehetőséget kínál számunkra.