Huszonöt termtudos európai project

Tíz weboldal... - 2014. október 25.

Írta: Nádori Gergely

ScientixJelenleg zajlik Európa legnagyobb természettudományok (meg matematika és informatika) tanításával foglalkozó konferenciája a Scientix Brüsszelben. Itt mutatkozik be több olyan projekt, ami európai finanszírozással fut és a természettudományok tanításához kapcsolódik. Most a Tanárblog olvasói is megismerkedhetnek velük! A legtöbb projekt anyag elérhető a Scientix portálon, ahol a regisztrált tagok kérhetik a fordítást és ha hárman kérik, pár hét alatt el is készül.

  1. Mascil A projekt célja a matematika és a természettudomány összekötése. A matematikát hétköznapi problémákon keresztül közelíti meg. Az erre a célra készített anyagok elérhetők a Scientix portálon keresztül is.
  2. Make the link A természettudományok oktatását a globális összefüggéseken keresztül akarja tanítani. Ehhez készítenek teljes projekteket (árvízbiztos ház építése, klímaváltozás, energiaforrások stb.), amik a fejlődő világ problémáinak megoldására koncentrálnak.
  3. GEOSchools A földtudományok középiskolai oktatásával foglalkozik. Azonosították, hogy mi érdekli a diákokat a földtudományokból és azt is, hogy mik lehetnek azok az alapismeretek és képességek, amikre ezek tanításához szükség lehet. Az elkészült tananyagok szintén megtalálhatók a weboldalukon.
  4. Metafora A tudományok tanulásának kollaboratív módját teremti meg. Egy programmal tervezhetik meg a közös munkát, oszthatják fel a feladatokat, értékelhetik amit elértek. A cél, hogy megtanuljanak együtt tanulni a diákok.
  5. ICT for IST IKT eszközökkel akarja segíteni az innovatív termtud tanárok munkáját. Modelleket, szimulációkat használnak a tanításban és az ehhez elkészült tananyagokat publikálják.
  6. ENGINEER A mérnöki ismereteket akarják tanítani általános iskolában és a Csodák palotájához hasonló múzeumokban. 10 témakörben készítettek anyagokat, amikkel általános iskolában tanítható a mérnöki tervezés.
  7. NanoDiode A projekt célja a nanotechnológia megismertetése a diákokkal. Most indult a projekt, most gyűjtik egybe, hogy milyen témákat kellene érinteniük.
  8. nanOpinion Szintén a nanotechnológiával foglalkozik, a fő cél, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a technika iránt. Erre a célra készültek projektek, amik elérhetőek az oldalukról.
  9. PLACES A projekt lényege, hogy a város és a természettudományos oktatás hogyan működhet együtt. Pilot projektjük egy park tavának revitalizálása Brüsszelben, diákokkal. A városi önkormányzat, egyetemek és iskolák dolgoznak együtt.
  10. TEMI A természettudományok, matematika tanítását olyan történeteken keresztül valósítják meg, amik valamilyen titkot, kihívást, feladványt, trükköt tartalmaznak. Hogyan lehet a legjobb homokvárat építeni, mi a gondolatolvasó trükkje?
  11. CyberMentor Lányok számára biztosítanak egy évre saját mentort, aki segít nekik a tudományok, matematika tanulásában. Bárhonnan jelentkezhetnek érdeklődő lányok, akiket összekötnek a fiatal kutatókkal.
  12. Inspiring Science Education A projekt csillagászatot tanít online csillagvizsgálók segítségével.
  13. Science on Stage Europe A hazánkban is jól ismert versenyben termtud tanárok vehetnek részt, akik kísérleteket, látványos demonstrációkat mutathatnak be.
  14. eTwinning Szintén jól ismert hazánkban is az iskolák közötti együttműködést elősegítő program. Ma már akár ugyanabból az országból is lehetnek az iskolák. Az éves versenyben a legjobb termtudos projekt külön díjat kap.
  15. SAILS, ASSIST-ME, FaSMEd A projekt célja, hogy olyan eszközöket dolgozzon ki, amikkel a diákok természettudományos ismeretei mérhetőek fel a tényanyag ismeretén túl.
  16. Go-Lab Online laborokat hoznak létre, amikben a diákok kísérletezhetnek. A virtuális laborok (szimulációk) mellett távoli elérésű laborok is vannak, amikben a diákok vizsgálatokat, méréseket végezhetnek (például egy távcsővel készíthetnek fényképeket).
  17. e-Bug Anyagok és óravázlatok a közegészségügy, járványok tanításához. A tanároknak külön oldal készült, ahol elérhetik az anyagokat és minden megvan magyarul is!
  18. PROFILES Elsődlegesen a kutatásra alapozó természettudomány tanulást próbálja segíteni és ehhez adnak anyagokat az oldalukon.
  19. REStARTS Ez a projekt elsődlegesen az aeronautika tanítását akarja segíteni az iskolákban. Ehhez dolgoztak ki tananyagokat, amik elérhetőek az oldalukról.
  20. SUSTAIN Ahogy a neve is utal rá a fenntartható fejlődés tanítását célozza meg a természettudományok oktatásán keresztül. Most indult a program, a céljuk tananyagokat, oktatási csomagokat kidolgozni.
  21. Xplore Health A projekt az orvosi kutatásokat akarja megismertetni a diákokkal, laborlátogatásokkal, a naprakész kutatási témák tanításával és a diákok bevonásával a kutatásba. Az oldalukon interaktív anyagok, videók, óravázlatok érhetők el.
  22. inGenious Általánosságban próbálja meg a diákok kedvét felkelteni a természettudományok és természettudományos pályák iránt. Ehhez sok órai feladatot is készítetek, amik elérhetők az oldalukról.
  23. ScientixEz az európai természettudományos projekteket összefogó oldal, itt mutattuk be részletesebben.
  24. Science: it's a girl thing Ahogy a névből is kiderül, ennek a projektnek az a célja, hogy a tudomány, a kutatás kifejezetten csajos dolog is lehet. A projekt anyagai magyarul is elérhetők.
  25. Responsible Research and Innovation Ez a projekt a kutatást próbálja minél közelebb hozni a társadalomhoz, hogy a tudományos kutatás társadalmilag érzékeny legyen.