Ilyet tervez egy diák

Tippek, trükkök - 2017. december 22.

Írta: Nádori Gergely

faEgy szép (és karácsonyi) példát szeretnénk mutatni arra, hogy a maker szemlélet mi mindenre használható. A képen is látható kis díszeket egy diákom tervezte, kevesebb mint fél nap alatt. A projekt pontos leíása IDE KATTINTVA érhető el. Ha valakinek van 3D nyomtatója pár száz forintból csinálhat is magának egyet. Tanárként a számomra az az izgalmas, hogyan is alakult, fejlődött ez a projekt.

A nevezett diák (12-es, Fernezelyi Simon nevű) már régebb óta játszogatott a 3D tervezéssel, amire nálunk könnyen volt lehetősége, hiszen az iskolának van 3D nyomtattója (a Craftunique jóvoltából) és a használatának szabálya egyszerű: mindenki nyomtathat bármit, amit ő maga tervezett. Simon rátalált arra, hogy egyes programokkal lehet, úgynevezett váza módban nyomtatni, így nagyon vékony falú tárgyak nyomtathatók, olyan módon, hogy a tálca szintje folyamatosan változik.

Néhány váza kinyomtatása után készült el (először még jóval nagyobb méretben) a fenyőfa, szintén ilyen nyomttással. Mivel a fala nagyon vékony, kipróbáltuk, hogy miként látszik át rajta egy neopixel LED (szépen). Kis versenyt is rendeztünk, hogy miklnt lehet szebben irányítani, Arduinóval vagy micro:bittel.

Ezután szerzett be Simon olyan LEDeket, amik már beépítve képesek váltogatni a színeket, és ehhez tervezett külön tartókat, rajta egy egyszerű kapcsolóval. Pár óra alatt vagy harminc készült belőle, és mind egy szálig gazdára is leltek az iskola adventi vásárán.