Ingyenes virtuális osztályterem - Edu 2.0

21. századi tanár - 2014. június 20.

Írta: Prievara Tibor

edu20 Amikor azon gondolkodunk, hogyan is lehetne kihasználni a virtuális teret az oktatásban, akkor az első lépés valahogy mindig az, hogy építsünk virtuális osztálytermet, ahol kommunikálhatunk a diákokkal, anyagokat oszthatunk meg, esetleg projekteket vezethetünk. Régi nagy kedvencünk, a Ning, sajnos igencsak fizetős lett, olyannyira, hogy a magyar tanárokat (életpályamodell ide vagy oda) ki is golyózta. Lehetséges és élhető (ingyenes) alternatíva lehet az Edmodo, illetve a Edu 2.0 is. Ha egy egyszerű, jól használható Ning-klónt keresünk, amely nem túl lassú, akkor az Edu 2.0 jó választásnak tűnik.

Igaz. hogy itt is vannak prémiumszolgáltatások, de az ingyenes résszel nagyn kellemesen el lehet lenni. Arra figyeljünk, hogy a regisztráció után 30 napig az összes fizetős szolgáltatáshoz ingyenes hozzáférést adnak, azaz ha használjuk és megszeretjük őket az első hónapban, akkor utána bizony a zsebünkbe kell nyúlni.

A funkciók teljesen jól működnek, van üzenőfal (Facebook-szerű), csoportokat, tanköröket lehet alakítani, nekik anyagokat kiadni, naptár is van, ahol minden fontos eseményt bejegyezhetünk, illetve egy tananyagfeltöltő oldal, ahol a fájlokat tárolhatjuk (ez korlátos).

Szóval ilyen nagyjából az Edu 2.0, ha virtuális osztálytermet szeretnénk indítani a tanáv elejétől, érdemes regisztrálni és körbenézni rajta - többek között azért is, mert tud magyarul.