Keresés vetélkedő

Internet a tanórán - 2020. március 7.

Írta: Nádori Gergely

vetelkedoEgy izgalmas vetélkedőt mutatunk be, ami akár a Digitális témahéten is szerepelhet. A vetélkedőhöz internetre kötött gépekre van szükség, egy játékvezetőre és egy mellékelt Excel állományra, ami a pontszámokat kalkulálja. 12 fős csoporttal próbáltam ki, úgy nagyjából 45 percet vett igénybe. Lehet akár csapatokban is játszani vagy esetleg idegen nyelven. A játék menete a következő:

  1. Mindenkinek van tíz perce arra, hogy valamilyen érdekes számszerű adatot keressen az interneten. (Pl. hányan laknak Katmanduban? Hány hajszál van egy négyzetcentiméteren egy ember fején? stb.)
  2. Fel kell jegyezni a forrást, az értéket, a mértékegységet és a nagyságrendet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy minden szám 1 és 1000 közötti lesz. (A korábbi példáknál maradva, a hajszálak száma 70, tehát itt a darab a mértékegység. Katmandu lakossága 1,003 millió, itt tehát a millió ember lesz a mértékegység.)
  3. Sorban mindenki felteszi a kérdését, a többiek pedig az internet használata nélkül tippelnek. A tippeket beírjuk az Excelbe, ami kiszámolja a pintszámokat. A kérdést feltevő annyi pontot kap, ahány százalékkal a tippek átlaga eltért a valóstól. Az, akinek a tippje a legközelebb volt szintén ugyanennyit kap.
  4. Van egy különleges szabály, a kihívás. Ha valaki úgy gondolja, hogy az érték, amit a kérdező megadott hibás, megkérdőjelezheti azt. Három perce van, hogy hitelesebb forrást találjon az interneten. Azt, hogy egy forrás hitelesebb eldönthetik a játékosok szavazással, vagy akár lehet ez a játékvezető jogköre is.

Nekünk nagyon bejött, remekül szórakoztunk a diákokkal. Az Excel IDE KATTINTVA érhető el.