Lifefaker - hamisíts magadnak tökéletes életet

Internet a tanórán - 2018. május 3.

Írta: Prievara Tibor

Egy politikus mondta egyszer régen, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. A közösségi média életünk egyre nagyobb szeletét elöntő folyamában inkább azt érezzük igaznak, hogy "nem kell érdekesen élni, elég annak látszani". Most nem is mennénk bele abba, hogy Facebook ismerőseink gondosan válogatott képeiből kirajzolódó csodálatos világok milyen folyamatos háttérzajként vannak életünkben jelen, bár az is megérne egy posztot. Helyette a Lifefaker nevű oldalt ajánljuk, (ITT TALÁLHATÓ ami pont ebből a trendből csinál önironikus viccet. Miért költenél 1000 Ft-ot egy kávéra a Starbucks-ban, amikor pár fillérért megveheted az ideális kávézós képet? - teszik fel a kérdést többek között.

Sok kategória közül válogathatunk, ha szeretnénk megvenni képgyűjteményeket , akkor azért egy jótékonysági szervezetnek 1 dollárokat kell fizetni, ugyanakkor az oldalból kiindulva nagyon érdekes projektet lehet csinálni, ráadásul a digitális történetmesélés technikáját felhasználva. Például így:

1 Mutassuk meg az oldalt a diákoknak, nézzék meg a kategóriákat, és válasszanak egy-egy kedvenc képet, amit mentsenek le akár saját maguknak.

2 Kérhetjük, hogy párban további kategóriákat találjanak ki, majd ezeket írjuk össze, majd szavazzunk meg 4-5 extra kategóriát.

3 A megadott kategóriákba vagy fényképezzenek saját képet (ha van idő és/vagy lelkesedés), vagy keressenek online képeket.

4 Készítsenek feliratokkal egy diasort az ideális online életről, majd ezt osszák meg egymás között és/vagy tartsanak tárlatvezetést, a tökéletes élet képeit elemezve.

Végül érdemes megbeszélni, hogy valójában hogyan is miért kelt aggodalmat és szorongást a folyamatos ütközés mások tökéletesre polírozott Facebook profiljainak nézegetésekor, illetve a projekt során akár a diákok saját maguk is rájöhetnek, hogy gyakran mennyire üres, és tartalom nélküli egy ilyen idealizált képsorozat.