Nem tudtam, mit jelent a szó ... nem tudtam házit csinálni

Nyelvoktatás - 2023. november 10.

Írta: Prievara Tibor

A címben olvasható kifogást érdekes módon sokkal többször hallom mostanában, mint 15 évvel ezelőtt, amikor kezdő tanár voltam. Azt hinnénk, hogy az online világ erőteljes előretörésével ez a probléma egyszer s mindenkorra megoldódott. De nem. Ezért is fontos, hogy nyelvtanárként tudatosan segítsük diákjainkat a poszt-nyomtatott szótárak félelmetes világában. A tökéletes, egy kattintással (na jó, három) elérhető megoldást ajánljuk mai cikkünkben.

A helyzet tehát adott, a diákjaink nem tudják mit jelent egy szó, ezért nem írtak házi feladatot. Jó, jó, nyilvánvaló, hogy ez nagyrészt kamu, mégis érdekes ez a tanult tehetetlenség, amikor tényleg gyakorlatilag nem tudunk úgy kattintani az interneten, hogy ne egy online szótárat találjunk el, mégis a diákjaink mintha erre képtelenek lennének ( a másik ilyen kedvenc mondatom, a 'Nem tudtam, mi volt a házi. Egy átlagos iskolás gyerek szerintem legalább 7-8 kommunikációs csatornán kommunikál az osztálytársaival, mégis, egyik csatornába sem fér bele a holnapi házi gyakran. :)

Természetesen egyszerű megoldás lehet, hogy remek online szótárakat ajánlunk, ilyen például a Longman Dictionary, amit én személy szerint jó szívvel szoktam ajánlani. De itt ugye megint az a probléma, hogy folyamatosan észben kell tartani a szótár címét (nevét), és ennek be kell ugrani akkor, amikor elakad egy diák egy szó kapcsán. Szomorú tapasztalat, hogy ez a lépés gyakran a szótanulásba kerül, mert elfelejti, lusta, nem nézi meg.

Ezért szoktam a következő egyszerűsítő lépést ajánlani, ami nem más, mint a Chrome böngészőbe beépített Google szótár kiegészítő, amely ITT TALÁLHATÓ, és két kattintással beépül a böngészőbe. Használata is irtó egyszerű, hiszen innentől kezdve, ahányszor egy idegen szó jön szembe, elég dupla klikkelni rá, és máris megkapjuk a szó jelentését.

Mindez természetesen nem csak angolul, hanem bármilyen nyelvvel működik, remekül lehet pl. spanyolul emailt olvasni vele, ezt is kipróbáltam.

Vessünk véget a rengeteg nyelvi kiegészítő és online szótár bénító nyomasztásának, és oldjuk meg az online szótárazást egyszer s mindenkorra. Végül egy tipp tanároknak: szótárazás helyett nagyon egyszerűen, egy-egy kattintással tudunk remek kis szólistákat gyártani a kiegészítő segítségével.