Nyílt forrású kísérleti eszköz

Letölthető anyagok - 2016. május 25.

Írta: Nádori Gergely

loggerIskolánkban a 11. évben van a nyelvi év, a diákok ekkor főleg a második idegen nyelvvel vannak elfoglalva, de közben egy szabadon választott éves projektet is kell készíteniük, olyat, ami bemutatja, hogy nem hiába jártak az iskolába az első négy évben. 16 éves tanítványunk Fernezelyi Simon úgy döntött, hogy egy fizika kísérleti eszközt készít, olyat, amivel különféle mozgással kapcsolatos kísérletek végezhetők el. A terv része volt az is, hogy az eszköz legyen olcsó és mindenki számára elkészíthető. A végeredmény IDE KATTINTVA látható. A remek kis eszköz mobiltelefonhoz vagy számítógéphez kapcsolódik és úgy adja a le a mért adatokat. Segítségével a gyorsulás, a nehézségi együttható és súrlódási együtthatók mérhetők ki. Ami a legizgalmasabb, hogy ez valóban egy tizenhat éves munkája.

Mi mindent kellett csinálnia, hogy elkészítse az eszközt? Természetesen meg kellett tanulnia a mikrokontroller programozását, meg kellett írni a mobil/PC interfészt, nyomtatott áramkört kellett tervezni, valamint 3D-ben meg kellett csinálni az alkatrészeket. Mindez bőven belefért egy évbe, mint látható, még egy animáció is sikeredett az eszközről. Természetesen volt segítsége is, a budapesti FabLab munkatársai adtak neki tanácsokat.

Az oldalon az eszköz teljes dokumentációja is megtalálható, linkekkel az egyes alkatrészek beszerzési forrásaihoz. Az eszköz lelke egy wi-fi-vel felszerelt mikrokontroller 1500 forint, ehhez jön még a 3D nyomtatás költsége (száz forint körül), a filléres infra led és szenzorok meg a fémrudak. 10 000 forint alatt az egész megúszható.