Repülők, porszívók és öntözőrendszerek

Letölthető anyagok - 2015. május 14.

Írta: Nádori Gergely

engineer projektMi lehet a közös ebben a háromban? Azon túl, hogy mindháromhoz komoly mérnöki ismeretek kellenek az is, hogy mindegyikkel kapcsolatban elérhető egy-egy projekt magyarul a Scientix portálon. A Sceintix portál egybegyűjti a különféle EU-s finanszírozású projektekben létrejött anyagokat, amiket a természettudományok tanításában fel lehet használni. Egy ilyen projekt volt az ENGINEER nevű, ami a mérnöki tudományokat, a mérnöki gondolkodást tervezte bevezetni a felső tagozatos tanításba. Ehhez összetett projekteket dolgoztak ki, amikben a diákok egy problémán dolgoznak, terveznek, prototípust készítenek, tesztelnek. A projektek anyagai pedig kulcsrakészen, óravázlatokkal, feladatlapokkal együtt letölthetők.

A Scinetix portálon (ITT MUTATTUK BE) elérhető a fordítási szolgáltatás, ha valamely anyagot legalább hárman kérnek fordításra, a Sceintix ingyen és bérmentve fordít az adott nyelvre. Így készült el három EnNGINEER foglalkozás fordítása is (az egyes anyagoknál a Hungarian feliratra kattintva érhető el a magyar változat):

  • A VÍZ ÚTJA projektben a diákok tanulmányozzák, hogyan szállítják a növények a vizet, majd maguk terveznek vízszállító rendszert.

  • SIKLÓK a címe a másodiknak, eben vitorlázó repülőt kell tervezni, amihez természetesen meg kell ismerni a repülés alapjait.

  • A harmadik projekt címe SZUPERSZÍVÓ, itt porszívót kell terezni és leginkább az elektromosság megismerésében segít. Ez a projekt lett a Scientix verseny egyik díjazottja is.

Persze ezeken kívül még több mint 800 anyag érhető el a portálon, érdemes kérni a fordítást, hogy minél több legyen meg magyarul.